navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potvrdili naučnici

Vegeterijanci imaju više problema sa mentalnim zdravljem od mesojeda

Vjerovatnost da će vegani ili vegeterijanci razmišljati o samoubistvu čak je trostruko veća nego kod ostale populacije.

Objavljeno: 30.04.2020. u 15:01
get url
text
Foto: Ilustracija

U izvještaju koje je obuhvatilo više 160.000 ljudi, otkrili su da jedan od tri ispitanika vegeterijanca pati od depresije i anksioznosti, prenosi Daily Mail

Naučnici su uporedili podatke 18 studija koje su ispitivale povezanost prehrane i mentalnog zdravlja, a sve zajedno su uključivale 160.257 ispitanika.

Zaključili su da su vegeterijanci i vegani bili pod visokim rizikom od depresije i tjeskobe te samoranjavanja, a smatraju kako je izbjegavanje konzumacije mesa indikator slabijeg mentalnog zdravlja.

Takva tvrdnja zahtijeva dodatna istraživanja, utvrdili su.

- Oni koji izbjegavaju konzumaciju mesa imali su povišeni rizik od nastanka depresije, anksioznosti i ponašanja koja vode samoranjavanju. Naša istraživanja ne potiče izbjegavanje konzumacije mesa zbog navedenih psiholoških učinaka - napisali su autori istraživanja.

- Iako se stoljećima raspravlja o rizicima i benefitima veganske i vegeterijanske prehrane, naši rezultati pokazali su da ljudi koji jedu meso imaju stabilnije psihičko zdravlje. Ova istraživanja imaju utjecaja i na definiciju zdrave prehrane. Kad se govori o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, mora se uzeti u obzir i psihičko zdravlje - pojasnio je jedan od autora istraživanja dr. Edward Archer sa Sveučilišta u Alabami.

Komentirajući otkriće naučnika, kardiolog Aseem Malhotra javio im se na Twitteru.

- Ako ste vegan ili vegeterijanac zbog etičkih razloga, molim vas da uložite dodatni napor kako biste zaštitili svoje mentalno zdravlje - napisao je.

Istraživanje koje su naslovili "Meat and Mental Health: A systematic review of meat abstention and depression, anxiety and related phenomena" objavio je stručni časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition.