navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici utvrdili

Upitni i prirodni imunitet i vakcina: Južnoafrički soj koronavirusa može zaraziti one koji su primili Pfizer vakcinu

Mutirani južnoafrički soj može se probiti do ljudskih ćelija nakon vakcinacije Pfizer vakcinom, pokazalo je veliko istraživanje.

Objavljeno: 12.04.2021. u 22:32
get url
text

Naučnici su proučavali 400 osoba koje su imale pozitivan test na koronavirus najmanje 14 dana nakon što su primili jednu ili obje doze vakcina i 400 osoba koje su bile pozitivne, a nisu se prije toga vakcinisale.

Južnoafrički soj bio je osam puta zastupljeniji kod pozitivnih osoba koje su primile obje doze vakcine nego kod onih koji nisu vakcinisani.

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu po tim su rezultatima zaključili da je vakcina nedostatna u borbi protiv južnoafričkog soja.

Južnoafrički soj, nazvan B.1.351, ima mutacije za koje naučnici strahuju kako ih ljudski imunološki sistem neće moći prepoznati ili će to prepoznavanje virusa od strane imunološkog sistema biti otežano.

To znači da bi vakcina mogla postati nedjelotvorna, kao i prirodni imunitet stečen nakon što osoba preboli koronavirus.

- Pronašli smo nerazmjerno veći postotak južnoafričkog soja među vakcinisanim ljudima nakon druge doze, u poređenju sa onima koji nisu primili vakcinu - kazao je istraživač Univerziteta u Tel Avivu Adi Stern.

Britanski naučnici upozorili su da bi južnoafrički soj, postane li dominantan u Velikoj Britaniji, mogao zaustaviti vakcinaciju i poslati zemlju na početak.

Daily Mail piše da južnoafrička varijanta koronavirusa smanjuje djelotvornost vakcine za oko 50 posto.

Također, taj soj koronavirusa mogao bi biti do 60 posto zarazniji od "originalnog" soja virusa.

Naučnici trenutno testiraju vakcinu AstraZeneca na južnoafričkom soju.

- Ipak, ako vcinišete cijelu populaciju, a zatim dobijete novu varijantu koja je izbjegla vakcinu, vratit ćete se na početak - kazao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock.