navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Baština i kreativnost

Unikatna haljina Emine Husedžinović Ibrahimović oslikana rukama talentirane djece

Udruženje "Urban-Etno" iz Sarajeva u sklopu projekta Secesija V organiziralo je radionicu za djecu uzrasta od 10 godina. 

Objavljeno: 21.11.2020. u 16:02
get url
text

Projekat je spojio crtež kao likovnu umjetnost i modni dizajn kao primijenjenu umjetnost, a djeca su svoju kretivnost usmjerila na oslikavanje tkanine i ukrašavanje jedinstvene haljine dizajnerice Emine Husedžinović Ibrahimović.

- U oslikavanju ovog unikatnog odjevnog predmeta učestvovale su talentirane djevojčice Asia Operta, Umma Tahirović, Maša Radovanović, Ajka Ćatić, Sara Bahto, Esma Bilanović i Alta Iman Ibrahimović. Tema radionice je bila bosanskohercegovačko kulturno nalijeđe i njegovo približavanje mladim generacijama, a djeca su na praktičnom radu pokazala kako njeguju svoju kulturnu baštinu, koliko poznaju bosanskohercegovačku historiju i simbole koji predstavljaju našu domovinu - kaže Emina Husedžinović Ibrahimović.


Dodaje da su ciljevi projekta njegovanje tradicije i kulturne baštine kroz kreativnost, učenje o bosanskohercegovačkoj tradiciji i običajima, jeziku i pjesmi, tradicionalnoj odjeći i hrani, kao i njegovanje tradicije kroz zagovaranje i propagiranje multikulturalnosti i tolerancije Bosne i Hercegovine.

Dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović godinama doprinosi afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene kroz obim i  kvalitet opusa, ali i nastojanja da ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom nazivaju "čuvaricom" bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne instance, međutim, ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan.