navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kalifornija

Umro jedan od najslavnijih dirigenata na svijetu

James Levine, jedan od najslavnijih dirigenata na svijetu koji je 40 godina bio muzički direktor Metropolitan opere, a povukao se s javne scene nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, umro je u dobi od 77 godina.

Objavljeno: 18.03.2021. u 08:18
get url
text

Levineu je 2016. godine postavljena dijagnoza Parkinsonove bolesti, a preminuo je u Kaliforniji u Palm Springsu 9. marta od prirodnih uzroka, potvrdio je njegov ljekar dr. Len Horovitz.

Levine je dobio otkaz 2018. godine nakon što je istraga Metropolitan opere otkrila da su optužbe za slučajeve seksualnog zlostavljanja koje su sezale do 1960-ih bile utemeljene. Tri muškarca optužila su ga za zlostavljanje dok su bili tinejdžeri.

Dirigenta poznatog po razbarušenoj kosi njujorška je publika obožavala, kao i pjevači i orkestar zbog talenta i najviših umjetničkih standarda koje je uspostavio.

Levine, smatran najslavnijim nakon Leonarda Bernsteina, upravljao je s 2.500 izvedbi 85 različitih opera od debija u Metu 1971.

To je najveći broj upravljanja za jednog dirigenta od utemeljenja Metropolitan opere 1880.

Dirigovao je i drugim velikim svjetskim orkestrima među kojima i Minhenskom filharmonijom i Bostonskim simfonijskim orkestrom, a radio je s najvećim opernim pjevačima svoje ere poput Luciana Pavarottija, Placida Dominga, Renee Fleming, Anne Netrebko, Bryna Terfela, Roberta Alagne i Kiri Te Kanawe.