navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šokantno otkriće

U utrobi morskog psa pronađena šaka sa vjenčanim prstenom

Napad na Škota je ukupno 24. napad morskog psa na ljude oko Reuniona i ujedno 11. koji je završio fatalnim ishodom od 2011. godine

Objavljeno: 12.11.2019. u 20:03
get url
text

Vjeruje se da je prošle sedmice nestalog škotskog turistu kod otoka Reunion pojeo morski pas, nakon što su u utrobi životinje pronašli njegovu odsječenu šaku s vjenčanim prstenom. 

 Škot je sa suprugom proveo sedam dana na francuskom otoku Reunion, kad je u subotu otišao plivati i više se nije vratio. Supruga je alarmirala tamošnje službe za traganje i spašavanje u kojoj su sudjelovali gliseri i helikopter, piše Daily Mail.

– Ronioci su pretraživali koraljni greben u tom području, a na kopnu su bile i patrole u kojima su sudjelovali psi. Nažalost, čovjeka nisu mogli pronaći – izjavio je lokalni policijski dužnosnik.

Ove je sedmice ubijen morski pas koji je viđen da pliva u blizini plaža jer se smatrao prijetnjom turistima. Obavljene su obdukcije morskog psa i još četiri ribe, a pronađena je odsječena ruka na kojoj je bio vjenčani prsten nestalog Škota.

 olicijski izvor na Reunionu rekao je kako ga je porodica opisala kao “snažnog plivača”. Njegova ga supruga nije vidjela iz mora nakon što je krenuo na kupanje, dodao je izvor.

Reunion se nalazi u Indijskom okeanu, 500 km istočno od Madagaskara i na tom području napadi morskih pasa su česti. Odmah iza velikih bijelih psina, neslavno drugo mjesto po učestalosti napada na ljude imaju morski psi tigrovi. Ipak, može se dogoditi da se čovjek utopio i njegovo tijelo je privuklo morske pse.

Identitet će pokazati DNK analiza ruke, no naučnici iz CSR Centra za sigurnost morskih pasa na Reunionu kažu da vjenčani prsten na ruci “odgovara opisu kojeg je dala supruga”.

Ubijeni morski pas tigar bio je dug više od tri metra i jedna od pet riba koje su se smatrale prijetnjom ljudima u moru. Unatoč što su životinje pronađene i ubijene, plivanje i druge morske aktivnosti još uvijek su strogo ograničene na Reunionu zbog visokog rizika od napada morskih pasa.

U maju je 28-godišnjem surferu morski pas otkinuo nogu, a njegovo mrtvo tijelo je kasnije pronađeno da pluta u luci Saint-Leu.

Napad na Škota je ukupno 24. napad morskog psa na ljude oko Reuniona i ujedno 11. koji je završio fatalnim ishodom od 2011. godine. To ovaj dio svijeta obilježava kao crnu tačku na svijetu za napade morskih pasa. Stoga je lokalna vlast istakla upozorenja na oprez u moru, navodeći rizik od napada morskih pasa uslijed promjene temperature.

Tamošnje vlasti često optužuju da umanjuju opasnost kako ne bi naštetili turizmu. Tokom posjeta Reunionu prošlog mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da njegova vlada čini sve što je moguće kako bi se suočila s krizom morskih pasa.

– Znam sve o traumi i tragediji koja se dogodila. Stvari se popravljaju i cilj je ponovno otvoriti prethodno zatvorena područja za surfanje i kupanje 2022. godine – rekao je Macron.

Naime, mnoge plaže oko Reuniona su zatvorene za kupače i surfere, ali zabrane se često zanemaruju.