Projekat Cineplexx je završen i zvanično otvaranje multipleks kina Cineplexx u Sarajevu očekuje se krajem oktobra ili početkom novembra - potvrdio je vlasnik i generalni direktor Europe grupacije Rasim Bajrović.

Novo multipleks kino nalazi se na Marijinom Dvoru u centru Sarajeva i prostire se na 5.000 kvadratnih metara.

- U toku su treninzi i edukacija tima koje će voditi najveće i najmodernije kino u regionu. Cineplexx BiH je opremljen najmodernijom i najsavremenijom kino tehnologijom, sa osam kino dvorana, kapaciteta više od 1.100 mjesta i bit će hit za sve ljubitelje dobrog filma - kazao je Bajrović.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za Sarajevo Film Festival, koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije i šire, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u ovom dijelu Evrope.

Investicija, bez troškova zemljišta, premašuje 10 miliona KM.

Projekt spaja rad i stručnost lokalnih kompanija s internacionalnom tehnologijom poput Barco Laser Film projektora, Dolby Atmos tehnologijom koja pruža trodimenzionalni zvuk, Real D Ultimate screen tehnologijom za bistru sliku i najbolji RealD 3D sistem.

Ovaj portfelj tehničke opreme će biti uzbudljiv za posjetitelje kao i internacionalne redatelje i producente koji će posjetiti Sarajevo Film Festival.

Cineplexx će donijeti novi doživljaj filma i novu dimenziju kino kulture. Cineplexx će u Sarajevu imati prvi u BiH instaliran Dolby Atmos sistem zvuka zahvaljujući kojem publika neće biti samo posmatrač, nego će biti u središtu zbivanja na filmu.

Constatin Fim - Holding GmbH je osnovan 1951. godine u Austriji kao filmska distribucijska kuća. Cineplexx International GmbH je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je otvoreno prvo kino izvan Austrije - u Bolzanu, u Južnom Tirolu. Danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kino lokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji, te u Rumuniji. S oko 1.500 zaposlenika, Cineplexx kina godišnje posjeti oko 12 miliona posjetitelja.