Neki vrtići su već pokušali zabraniti upis djeci koja nisu bila cijepljena protiv dječijih bolesti, ali trenutno nije baš najjasnije da li je to zakonski moguće uraditi

 U Holandiji je pokrenuta inicijativa da se djeci koja nisu vakcinisana zabrani upis u vrtić.

Kako prenose brojni holandski mediji, mnogi državni zastupnici podržavaju ideju da se nevakcinisanoj djeci u toj zemlji treba zabraniti upis u vrtiće radi zdravlja ostale djece.

Neki vrtići su već pokušali zabraniti upis djeci koja nisu bila cijepljena protiv dječijih bolesti, ali trenutno nije baš najjasnije da li je to zakonski moguće uraditi.

Koalicijski partner Demokrati 66 (D66) planira predložiti nacrt zakona kojim bi se vrtićima omogućilo da zabrane upis nevakcinisanoj djeci.

Rens Raemakers, zastupnik iz reda D66, kazao je novinarima da bi u tom slučaju roditelji vakcinisane djece bili sigurni da njihovi mališani borave u sigurnim uvjetima.

Zastupnici vladajuće Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) i Kršćanske demokratske partije (CDA) također podržavaju ideju partije D66, kao i opozicijski GroenLinks (Zelena ljevica) i Radnička partija (PvdA).

Prema zvaničnim podacima, trenutno je oko 90 posto holandske djece vakcinisano protiv potencijalno ozbiljnih bolesti kao što su ospice, dječja paraliza i hripavac. To je ispod nivoa od 95 posto koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra sigurnim.

Izvor: Anadolija