navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Govori tri strana jezika

Tuzlanka Ajla ruši barijere i stereotipe: Pobijedila cerebralnu paralizu, želi biti doktorica

Šesnaestogodišnja Ajla Selimović sa svim peticama zaključila je školovanje u Osnovnoj školi Mramor kod Tuzle.

Objavljeno: 20.06.2020. u 13:33
get url
text

Njen životni put bio je izuzetno težak, ali zahvaljujući roditeljskoj ljubavi i borbi ona je uspjela srušiti barijere i pobijediti predrasude te kao učenica odlikašica predati papire za upis u Srednju medicinsku školu u Tuzli.

- San mi je bio da upišem medicinsku školu. Od svojih pet godina uvijek sam govorila da ću postati doktorica, tako da kada je došlo vrijeme da se upišem u srednju školu bilo je bez ikakvog razmišljanja - kaže Ajla Selimović u razgovoru za Anadolu Agency.

Nedavno je napisala tekst o svom životnom putu. Osnovno školovanje pamtit će po lijepim stvarima, uprkos činjenici što je bilo uspona i padova. Samostalno je prohodala onoga dana kada je krenula u prvi razred osnovne škole.

- Kao što sam napisala u tekstu, rođena sam prijevremeno, bila sam u inkubatoru, imala sam moždano krvarenje pri rođenju i već tada sam bila životno ugrožena. Od šestog mjeseca života krenula sam na fizikalne terapije... I onda, neko je govorio da neću preživjeti, neko da, i ako preživim, da ću biti kao biljka i da neću moći ništa, svašta nešto... Ali, eto, moji roditelji nikad nisu odustali od mene i borili smo se svim silama - kaže Ajla.

Devet godina, svaki dan, roditelji su je odvozili i dovozili iz škole. Ona im je vraćala odličnim ocjenama i bespoštednom borbom. Dok se sjeća tih dana, Ajli suze teku niz lice. Samo oni koji su bili u njenoj blizini znaju kakva je bila njena i borba njenih roditelja.

- Moji roditelji, Selmir i Nađa, oni su se maksimalno žrtvovali za mene. I uvijek ću im biti zahvalna zbog toga -  govori ova djevojčica.

U svijetu mnoga djeca žive sa cerebralnom paralizom. Gotovo 16 godina Ajla se bori sa tom dijagnozom svjesna činjenice da svakodnevno mora vježbati kako bi održala kondiciju.

- Imam kod kuće statični bicikl i steper, svakakvih sprava koje mi pomažu. Većinu dana provodim vježbajući, pogotovo u ovo vrijeme kada nisam išla u školu, većinu dana sam provela u vježbanju da bih održala kondicijsku spremu - govori Ajla.

Životni san joj je da završi medicinsku školu, a potom i fakultet. Predala je dokumentaciju za upis i očekuje da će biti primljena, jer ima prosjek 5.0. Za razliku od osnovnog školovanja, u srednju školu će morati ići u 10-ak kilometara udaljenu Tuzlu.

Za Ajlu i njene roditelje najoptimalnije rješenje bi bilo dobijanje stana u Tuzli, koji bi privremeno koristili u vrijeme njenog školovanja. Ajla, koja govori tri svjetska jezika - engleski, španski i njemački - svojim primjerom je pokazala kako su čuda moguća.