navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prijavila ga Štajnfeld

Tužilaštvo u Beogradu odbacilo prijavu za silovanje protiv glumca Branislava Lečića

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu glumice Danijele Štajnfeld protiv glumca Branislava Lečića, ekskluzivno saznaje srbijanski Blic.

Objavljeno: 13.07.2021. u 11:16
get url
text

Blic je objavio obrazloženje zašto je prijava odbačena. 

Odbačena je jer "ne postoje osnovi sumnje da je Lečić učinio djelo za koje ga ona tereti", kažu u Višem javnom tužilaštvu za Blic.

- U toku predistražnog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i prijavljenim Branislavom Lečićem, pribavljena je kopija dokumentarnog filma "Zaceli me", autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o liječenju Danijele Štajnfeld, a također su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cijenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

- Nakon prikupljenih potrebnih obavještenja i pribavljanja svih relevantnih dokaza u predistražnom postupku, koje je tužilaštvo cijenilo kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, utvrđeno je da ne postoji ni jedan zakoniti dokaz sa stepenom osnova sumnje koji bi potvrdio navode podnijete krivične prijave. Punomoćniku oštećene je dostavljen primjerak rješenja o odbačaju, a ukoliko oštećena nije zadovoljna donijetom odlukom, ima pravo na blagovremeno podnošenje prigovora Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu.

- Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu - rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Punomoćnik Danijele Štajnfeld, advokat Božo Prelević, rekao je za Tanjug da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Glumica Danijela Štajnfeld prvo je u svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, a onda je u javnosti iznijela tvrdnje da ju je silovao "moćnih iz filmske industrije". Tek mjesecima kasnije je policiji prijavila da ju je 2012. godine silovao stariji kolega - inače poznati glumac Branislav Lečić.

I Lečić i Štajfeld su u martu ispitani i saslušani povodom tvrdnji glumice.

VEZANI TEKST - Objavljen snimak razgovora glumice Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića koji je dostavljen tužilaštvu

- To se desilo 7. maja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi "Dnevna zapovest" u Beogradskom dramskom, mi smo radili aktivno zajedno… Išli na gostovanja, družili se. I u jednom momentu on je predložio da se vidimo, htjela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sjednem sa njim u kola… On je mene te noći, na moje moljenje i plakanje i na moje ne, on je mene odveo negdje gdje ja nisam znala gdje sam, gdje ja nisam mogla da izađem iz tog prostora, to je bilo van Beograda, negdje na obroncima Beograda, ja ne znam gdje je to bilo, usred noći… I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam govorila ne, neprestano, dok god sam mogla - rekla je Štajnfeld na saslušanju u Tužilaštvu.

Lečić je negirao sve optužbe i rekao da je nakon sedam sati ispitivanja "prošao poligraf".

Nakon toga u ovom slučaju uslijedilo je zatišje, a onda je za list Nedeljnik svoju ispovijest dala glumica Merima Isaković koja je rekla da ju je 1978. godine, u vrijeme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Lečić seksualno uznemiravao. Ona je rekla da je spremna da svjedoči protiv Lečića.