navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Trikovi koji će vam pomoći da u narednim mjesecima ne dobijate visoke račune za grijanje

Računi za grijanje tokom jesenjih i zimskih mjeseci pravi su udar za kućni budžet. Kako bi mjesečni izdaci bili donekle manji, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da zagrijete svoj dom, a da računi ne budu previsoki.

Objavljeno: 20.10.2021. u 20:27
get url
text

Evo na što sve trebate obratiti pažnju:

Raspored namještaja

Način na koji rasporedite namještaj igra veliku ulogu u zagrijavanju doma. Ako velike predmete poput ormara stavite na pogrešno mjesto, grijanje će biti skuplje.

Namještaj koji se nalazi ispred radijatora spriječit će toplinu da kruži kroz prostorije. Čak i ako vam namještaj samo djelomično blokira radijator, trošit će se više energije. Nadalje, namještaj bi također tokom zime trebali skloniti od vanjskih zidova.

Izolacija

Iako je riječ o nešto skupljoj metodi, ovo će vam dugoročno pomoći da uštedite na računima za grijanje. Izolacija zidova je ključna u tome da vam dom postane toplinski učinkovit jer će pomoći u tome da se toplina zadržava unutra.

Police iznad radijatora

Stavljanje police iznad radijatora dobra je ideja jer će pomoći u tome da radijator ravnomjerno raspoređuje toplinu u prostoriji. Polica će imati funkciju štita i pomoći će u tome da tjera toplinu od radijatora umjesto da je propušta samo prema stropu.

Odzračite radijator

Provjerite grije li radijator ispravno. Ako primijetite da postoje neka hladna mjesta, to znači da je zrak zarobljen u radijatoru i da ga treba ispustiti van. Ako je zrak zarobljen u radijatoru, onda će biti potrebno više vremena da bi se soba zagrijala.

Koristite zavjese

Prilična količina topline se gubi kroz prozore. Kako biste to spriječili barem djelomično, preporučuje se korištenje zavjesa. Zavjese pomažu u zadržavanju topline tako što ograničavaju protok zraka između prostorije koja se zagrijava i hladnoće napolju.

Koristite tepihe

Neizolirani podovi mogu uzrokovati do 10 posto gubitka topline, naročito ako podovi nisu dobro izolirani ili nisu prekriveni tepihom. Ako imate drvene podove, razmislite o tome da ih prekrijete tepihom jer se inače toplina može ispuštati kroz pukotine u drvetu.