navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ramazanska sofra

Tradicionalni bosanski kolači: Obradujte ukućane sočnim tulumbama

Zaliveni kolači dio su tradicionalne bosanske kuhinje. Uz baklavu, hurmašice, ružice, jabukovaču, divit baklavu, pitu sa suhom šljivom mnogima su omiljene i tulumbe.

Objavljeno: 22.04.2021. u 07:46
get url
text

One su nezaobilazne na iftarskoj i ramazanskoj sofri, a odličan su prijedlog da ih pripremite i obradujete svoje ukućane nečim slakim i sočnim.

Sastojci potrebni za izradu tulumbi su 500 gr brašna, 350 ml mlijeka, 150 ml vode, 4 kašike šećera, 4 kašike ulja, 6 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer. Za pripremu agde trebaće vam 1 kg šećera, 1 l vode i 1 limun.

U šerpu naspite mlijeko, ulje, šećer i vodu i pustite da prokuha. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo pa sipajte u ključalu smjesu uz stalno miješanje. Vratite na peć i kuhajte kratko uz stalno miješanje. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jedno po jedno jaje i dobro sve promiješajte.

Tijesto naspite u špricu za tulumbe i pržite u vrelom ulju. Poredajte u tepsiju i ostavite da se ohladi. Vodu i šećer pomiješajte i kuhajte 20-ak minuta. Dodajte limun izrezan na kriške i pustite da se malo ohladi. Prelijte preko tulumbi i pustite da upiju agdu.