Gitarista benda Rage Against the Machine, Tom Morello uputio je apel za pomoć kako bi na sigurno doveo grupu mladih gitaristkinja koje se kriju od talibana u Afganistanu, javlja CNN. 

Morello je napisao otvoreno pismo nakon što su talibani zauzeli Kabul, a koje je online magazinu Billboard poslao bivši član benda House of Lords i instruktor gitare Lanny Cordola. On vodi program koji je započeo u Kabulu 2015. pod nazivom 'Girl With a Guitar' (Djevojka s gitarom).

- Obraćam vam se u ime ovih posebnih djevojaka u Afganistanu koje su u velikoj opasnosti - napisao je Morello.

Pojašnjava da se projekt 'Djevojka s gitarom' brine za siročad koja su na ulici i druge djevojke koje su pretrpjele velike traume i koje muziku koriste kao sredstvo rehabilitacije i mehanizam da se nose sa problemima koji ih okružuju i kako bi imale neku nadu u bolji život.  

- Imao sam čast sarađivati ​​sa ovom divnom djecom. Nakon što su talibani zauzeli zemlju njihova škola je uništena, a djevojčice se skrivaju jer su u opasnosti zbog toga što su postale poznate u svojoj okolini po tome što su izvodile zapadnu muziku i jer ih je školovao američki muzičar, muškarac. Cijeniću sve što možete učiniti kako bi pomogli u spašavanju njihovih života - naglasio je Morello.