navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vježbanje u dvoje

Timski rad donosi bolje rezultate: Trening sa partnerom nikada nije bio zabavniji

Žalite se kako i vi i partner imate višak kilograma!? Jeste li uradili nešto povodom toga? Ukoliko niste, sada je vrijeme da se pokrenete i zajedničkom rutinom vježbanja dođete do željenog izgleda i kilograma koje već duže vrijeme želite vidjeti na vagi.

Objavljeno: 04.02.2020. u 10:01
get url
text

Ponekad je timski rad nešto najbolje u šta možete sebe uključiti, naročito ako je partner uključen u istu priču.

Umjesto da stalno kritikujete jedno drugo zbog hrane i izgleda jer ste se "opustili", vrijeme je da nešto učinite za sebe. Efikasne vježbe za parove pronašli smo na portalu fitnessblender.com koji će vam sigurno pomoći:

Zašto je dobro vježbati sa partnerom

Slavit ćete uspjehe zajedno i bit ćete tu jedno za drugo u situacijama kada vam se lomi volja. Gotovo svi parovi koji su vežbali zajedno imali su najstabilnije veze. Zajednički ciljevi i svakodnevne rutine nešto su što će osnažiti vaše tijelo, ali i vezu.

Stručnjaci su primijetili vezu između zajedničkog vježbanja i stabilnog partnerskog odnosa. Naučnici su se posvetili ovom fenomenu i doprinijeli teoriji pažljivo osmišljenim istraživanjima.

Parovi koji vježbaju zajedno su sretniji

Zajednički trening stvorit će osjećaj bliže povezanosti. Parovi su zadovoljniji vezom i osjećaju se zaljubljenije od onih koji ne vježbaju zajedno.

Prioriteti

Kada vam posao i svakodnevne obaveze oduzimaju puno vremena, unapređenje partnerskog odnosa često nije prioritet. Vrijeme koje ćete provesti zajedno na treningu sigurno će biti kvalitetno i višestruko korisno. Oboje ćete raditi nešto dobro za sebe i radit ćete to zajedno.

Motivacija

Manja je vjerovatnoća da ćete propustiti trening ako je partner uporan. I obrnuto. Ako postavite ciljeve zajedno i motivirate jedno drugo, bit će vam mnogo teže da odustanete. Osim toga, malo takmičarskog duha neće biti na odmet.

Povećan nivo endorfina

Vježbanjem se oslobađa endorfin, hormon koji stvara osjećaj sreće i euforije. Postoji li bolje vrijeme da budete sa partnerom nego kada ste sretni?

Pozitivan utjecaj na seksualni život

- Kada se bolje osjećate u svom tijelu, osjećate se privlačnije, a samouvjerenost je jako dobra za poboljšanje raspoloženja za seks. Također, adrenalin i drugi hormoni za dobro raspoloženje, koji se izlučuju tokom vježbanja, povećavaju i seksualnu želju - kaže Josey Vogels, kanadski stručnjak za veze i seks.

Korisno iskustvo

- Naučit ćete puno o sebi i svom partneru. Na vašem zajedničkom fitness putovanju unaprijedit ćete komunikaciju i bit ćete podrška jedno drugom, a to će znatno utjecati na poboljšanje odnosa - objašnjava Amy Baglan, fitness trenerica.

Vježbanje u paru pozitivno će utjecati, kako na vašu vezu, tako i na fitness nivo. Ako ste zadovoljni sobom, bit ćete zadovoljni i drugima. Napravite promjenu zajedno.