navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nestao sa lica Zemlje

Tajna o kojoj se priča 40 godina: Jesu li pilota Fredericka Valenticha oteli vanzemaljci?

Sve se dogodilo 21. oktobra 1978. godine kada je relativno iskusni pilot sa 150 sati u zraku krenuo na put svojim avionom Cessna 182L

Objavljeno: 25.09.2019. u 20:47
get url
text

Pilot Frederick Valentich imao je samo 20 godina kada je pokušao preletjeti tjesnac Bass Strait, koji spaja Tasmaniju sa australskim kopnom, i u tom svom poduhvatu - nestao.

Sve se dogodilo 21. oktobra 1978. godine kada je relativno iskusni pilot sa 150 sati u zraku krenuo na put svojim avionom Cessna 182L.

U jednom trenutku javio je kako ga prati neidentificirana letjelica na udaljenosti od jednog kilometra.

Centar u Melbourneu javio mu je da u blizini njega nema nikakve druge letjelice, ali on je insistirao u svojim tvrdnjama da je letjelica negdje u blizini.

Rekao im je da je osvijetljena jakim svjetlima i da je preletjela 300 metara iznad njega velikom brzinom.

Sljedećih pet minuta objašnjavao im je njene kretnje, pa rekao kako je krenula prema njemu, ali je on pomislio da se pilot "igra" s njim.

Jedini opis, osim četiri svjetla za slijetanje, koje je Valentich bio u mogućnosti dati, bilo je da je vanjska strana aviona sjajna i metalna, sa zelenim svjetlom.

Nekoliko minuta nakon prvog kontakta i javljanja Melbourneu, javio im je da ima problema s motorom. Još su jednom od njega zatražili da identificira letjelicu.

- To nije letjelica - bilo je jedino što je uspio reći prije nego što je potpuno utihnuo.

Posljednji zvuk kojeg su čuli opisali su riječima "metalni zvuk struganja."

Pretpostavili su da se srušio, ali tokom pretrage tog područja nisu pronašli ništa.

Australijski odjel transporta koji je istraživao njegov nestanak također nije pronašao ništa.

Prikupljeno je nekoliko izjava očevidaca koji su vidjeli neke avione koji su letjeli zrakom, no na kraju su zaključili da je njegov nestanak završio kobno, i zatvorili slučaj.

Međutim, slučaj je bio daleko od zatvorenog ili završenog.

Pet godina nakon njegovog nestanka, preklopni poklopac nađen je na obali otoka Flinders.

Primijećeno je da je taj dio došao sa letjelice poput one u kojoj je nestao Valentich, a serijski broj bio je u istom rasponu kao i onaj s njegove letjelice.

Valentich je "strastveno vjerovao" u NLO kako je govorio njegov otac nakon nestanka njegovog sina, i bojao se napada takve letjelice.

U istrazi nakon nestanka saznalo se i da je dva puta pokušavao ući u Royal Australian Air Force, ali je bio odbijen zbog nedovoljnog obrazovanja.

Želio je postati komercijalni pilot, no dva puta je pao na ispitu.

Dobio je i nekoliko upozorenja zbog leta u zabranjenim područjima, jednom u Sydneyju.

Oni koji su vjerovali u vanzemaljce bili su uvjereni da je nestao zbog otmice.

Tvrdili su da postoje očevici tih zelenih svjetala o kojima je pričao u području u kojem se nalazio.

I jedna grupa u Phoenixu, u Arizoni također vjeruje kako su ga oteli vanzemaljci.

The Ground Saucer Watch tvrde da imaju fotografije objekta koji se kreće kroz vodu u blizini područja nestanka.

No, fotografije su previše mutne kako bi se iz njih mogao identificirati objekt.

O tom slučaju raspravljalo se desetljećima, posebno među teoretičarima zavjera i urota. Godine 2014. pojavili su se novi dokazi. Naime, jedna grupa iz Victorie tvrdila je kako je neidentificirani poljoprivrednik vidio 30 metarsku letjelicu iznad svoje farme tog jutra kada je pilot nestao. Tvrdili su da je nestali avion Freda Valenticha bio zaglavljen na jednoj strani NLO-a, i da je iz njega curilo ulje. Ali, problem je u tome što ova grupa nikada nije saznala ime tog farmera, i od 2013. godine još uvijek neuspješno tragaju za njim.

Misterija tako i dalje živi posebno zato što pravih dokaza, pa tako i objašnjenja nestanka pilota Fredericka Valenticha, još uvijek nema.