navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Sumnjate u sebe i radite ono što želi? On s vama manipulira

Manipulativni ljudi izvrću vaše misli, postupke i želje u nešto što bolje odgovara načinu na koji vide svijet, oni vas oblikuju u nekoga ko služi njihovim vlastitim svrhama. Zastrašujuće, zar ne?

Objavljeno: 29.05.2020. u 10:35
get url
text

Evo 5 znakova manipulacije na koje morate paziti da vam se ne dogode:

1. Natjera vas da se osjećate krivim - za sve

Manipulacija uvijek počinje krivnjom. Ako vas partner može uvjeriti da osjećate krivicu za svoje postupke (čak i kad niste učinili ništa loše), onda zna da ćete biti spremniji učiniti ono što kaže, piše Your Tango.
Primjera radi: "Večera je bila u redu. Nije ono čemu sam se nadala, radije bih nešto drugo, ali ako si ti sretan to je najbitnije. Volim te i bitno mi je da si ti sretan, čak i ako to znači da ne radimo ono što ja volim."

Krivica nije ljubav.

Manipulatori se također trude da vi vjerujete u to da vas oni više vole tako da ćete biti spremniji odložiti ono što želite da biste se osjećali kao da ih "volite jednako". To je igra.

2. Prebacivanje vlastite nesigurnosti na vas

Manipulatori će često svoje nesigurnosti prebacivati na vas u nastojanju da vas kontroliraju. “Bio sam prevaren i prije i zato ne želim da imaš muške prijatelje. Možeš to razumjeti, je li tako?“. Da, to možete shvatiti (i trebali biste biti svjesni njegove nesigurnosti), ali njegova borba ne bi trebale definirati funkcionalnost vašeg odnosa.

"Žao mi je što sam se tako ponašao, ali samo se bojim da ćeš me napustiti!" je izgovor koji manipulatori često koriste kada ukažete na nedostatke u njegovim postupcima. Svrha tog izgovora je da se riješi te brige i da vas ponovo "osvoji".

3. Natjera vas da sumnjate u sebe

Želite znati zašto je tako jednostavno izmanipulirati nekoga? Zato što te manipulatori natjeraju da više ne vjeruješ sebi. Manipulatori uzimaju vaše nesigurnosti i koriste ih protiv vas. Oni dosljedno ističu šta radite “pogrešno“ i kako su oni mogli bolje.

Oni ukazuju na vaše slabosti, a zatim vam pokazuju da uz njihovu pomoć možete bolje, biti bolji. Polako vas uvjeravaju da je to za vaše dobro, ali nije. Imaju na umu samo svoje najbolje interese. A da bi njihove želje i potrebe bile u prvom planu vaše veze, oni preokrenu vaše razmišljanje tako da njihovu pomoć i upute trebate u skoro svemu.

Jednom kada se to dogodi, manipulatori vas mogu natjerati da radite sve što oni žele od vas jer im sada vjerujete više nego što vjerujete sami sebi.

4. Vi ste odgovorni za njegove emocije

Ako se osjećaju tužno, to je vjerojatno zato što ste ih vi učinili tužnim. Ako su ljuti, bolje da provjerite šta ste napravili "loše".
Osim što su vam iskontrolirali život još očekuju i od vas da preuzmete odgovornost nad njihovim emocijama. Nemojte niti pomišljati.

5. Natjera vas da vjerujete da želite ono što on želi

Kad počnete spajati dva života postižu se kompromisi. No s druge strane, nije normalno ostaviti se nečega što volite i želite samo kako biste ugodili partneru.
Ako počnete shvaćati da se potrebe vašeg partnera zadovoljavaju mnogo češće nego što vaše, možda ste u braku ili vezi s manipulatorom.