Sultanov kolač lagan je i ukusan je desert, idealan za iftarsku trpezu. Donosimo vam kako se priprema i koje namirnice su vam potrebne.

Sastojci:

400 gr pistacija
8 jaja, odvojiti žumance i bjelance
narendana kora naranče
200 gr šećera
20 gr putera
kašika brašna
Šećer u prahu

Priprema

Pistacije potopite nekoliko trenutaka u kipuću vodu, pa ih procijedite, odstranite im ljuske i sameljite ih. Samljevene pistacije pomiješajte sa dva bjelanca, pa snažno miješajući dodajte rendanu koru naranče, šećer i žumanca. Od preostalih bjelanaca umutite čvrst snijeg pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.

Kalup premažite puterom, pospite ovlaš brašnom. U kalup sipajte masu. Pecite oko jedan sat u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Ohlađeni kolač stavite na poslužavnik i pospite šećerom u prahu.