navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ako ste se pitali

Stručnjak za mirise otkrio: Zašto isti parfem drugačije miriše na vama i prijateljici

Stručnjaci za parfeme davno su kazali kako parfem sasvim drugačije miriše na papirnim testerima nego na koži.

Objavljeno: 21.09.2022. u 07:51
get url
text

Upravo zbog toga vrlo je važno, prije kupovine, na koži isprobati miris.

Također, vjerovatno ste primijetili kako isti parfem sasvim drugačije miriše na vašoj prijateljici.

No jeste li se ikada zapitali - zašto je to tako?

U razgovoru za Byrdie, parfemski stručnjak Michael Donovan otkrio je kako određeni tipovi kože imaju različita svojstva kada je u pitanju miris.

Iako ne postoje naučna istraživanja o tome zašto određeni miris reagira drugačije na svakoj osobi, svoja je zapažanja prikupio tokom desetljeća iskustva rada s parfemima i klijentima.

- Zanimljivo, primijetio sam da ljudi s različitom bojom kose također različito nose mirise. Moj savjet? Uvijek provjerite kako miris reagira na vašu kožu prije nego što ga platite - objasnio je Donovan.

Pa zašto parfem na svima miriše drugačije?

- PH ravnoteža kože razlikuje se od osobe do osobe, što može promijeniti način na koji parfem miriše - kaže Donovan.

Koristite gel za tuširanje namijenjen osjetljivoj koži koji će vam pomoći da držite svoj pH pod kontrolom.

Na miris može utjecati čak i vaša prehrana, ali i hormoni. Naime, kada nivo estrogena padne, brže ćete se zagrijati i malo više znojiti, a to će zauzvrat utjecati na vaš parfem.

Jedno istraživanje pokazalo je da ljude privlače mirisi koji odgovaraju njihovom prirodnim mirisu tijela.

Ako imate "normalan" tip kože (ne suhu ili masnu), većina parfema će na vama mirisati kao što miriše na testerima u trgovini, no morate znati da vaš pH, fluktuirajući hormoni i prehrana mogu utjecati na aromu tokom mjeseca.

Masna koža

Većina parfema napravljena je od sastojaka koje privlači ulje.

- Ako imate masnu kožu, gornje note parfema će se duže zadržati, ali također se mogu prenaglasiti određeni elementi parfema. Prema mom iskustvu, slatke note mogu biti prejake na masnoj koži. Voćne, s druge strane (naročito citrusi), mogu biti nevjerovatne. Note koje bi jednostavno nestale na suhoj koži, mogu biti predivne na masnoj - objasnio je Donovan.

Dakle, masna koža naglašava mirise. Skromni i diskretni mirisi mogu se pretvoriti u nešto veličanstveno. Međutim, morate biti oprezni - određeni elementi mogu biti prenaglašeni i poremetiti ravnotežu parfema.

Suha koža

Suha koža traži jače mirise s čvrstom bazom kako bi zadržala miris.

- Orijentalni i chypre parfemi dobro funkcioniraju, kao i začini i jači cvjetovi poput tuberoze. Nježni mirisi će ispariti, pa vam treba nešto jače - savjetuje Donovan.

Ako želite da parfem duže traje na koži, nanesite losion ili ulje bez mirisa prije nego što poprskate parfem, piše Byrdie.