navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dolazak toplijih dana

Stručnjaci upozoravaju da male bebe ne bi smjele piti vodu jer to može biti fatalno

S dolaskom toplijih dana potpuno je normalno organizam pokušati rashladiti ispijanjem dodatne tekućine.

Objavljeno: 25.06.2020. u 19:05
get url
text

Međutim, iako svi znamo koliko je važno piti vodu, stručnjaci upozoravati da je nikako ne treba davati malim bebama.

Naime, i najmanja količina dodatne vode može utjecati na ravnotežu vode u njihovim sićušnim tijelima - a stručnjaci tvrde da bi to moglo biti kobno. Ovo upozorenje se odnosi na djecu mlađu od šest mjeseci. Kod njih bi i samo gutljaj vode mogao preopteretiti bubrege, što bi moglo dovesti do opasnog stanja zvanog hiponatremija, piše The Sun.

Farmaceut Abbas Kanani rekao je za Yahoo UK: "Također, bubrezi kod dojenčadi ispod šest mjeseci su previše nezreli i voda može izazvati intoksikaciju kao rezultat neravnoteže u elektrolitima poput natrija. To može uzrokovati hiponatremiju, situaciju u kojoj previše vode smanji razinu natrija u tijelu. Što može uzrokovati komplikacije poput oticanja mozga, napadaja i, u ekstremnim slučajevima, smrti".

Također, on ističe kako voda može utjecati i na njihovu potrebu za hranom.

- Njihovi želuci su jako sitni i lako se mogu napuniti vodom, što otežava dobivanje potrebne hrane - objasnio je.

Zbog svega toga većina stručnjaka se slaže kako bebama mlađima od šest mjeseci ne treba davati ništa osim majčinog ili adaptiranog mlijeka.

Ipak, tokom vrućih dana treba pripaziti i na njihovu povećanu potrebu za tekućinom.

- Poput odraslih, bebe i mala djeca trebaju piti puno tekućine da ne bi bili dehidrirani. Ako dojite dijete, ne morate im davati vodu, ali možda će željeti češće piti mlijeko - objasnio je dr. Max Davie, službenik za poboljšanje zdravlja Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje.