navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti iz kuhinje

Stručnjaci tvrde da ima razlike: Koja jela peći u metalnim, a koja u staklenim posudama

Da li ste se ikada zapitali prije nego što neko jelo stavite u rernu da se peče, da li ste ga stavili u pravu posudu?!

Objavljeno: 13.01.2022. u 20:56
get url
text

Metalna ili staklena posuda, da li uopće postoji razlika? Stručnjaci za kulinarstvo kažu da postoji i pojašnjavaju.

Priprema ukusnih peciva ne zavisi samo od sastojaka i poštovanja recepta, nego i od vrste posude za pečenje koju koristite.

Dvije najčešće opcije koje ćete naći u prodavnicama su staklo i metal. I dok se možda čine kao da su prilično iste, ispostavilo se da nisu.

Recept koji koristite možda vas upućuje u pravom smjeru posude koju trebate izabrati. Ako recept kaže da koristite tepsiju, to obično znači da birate metal, a posuda za pečenje se uglavnom odnosi na staklo za rernu.

Staklo može biti idealno za pite

Staklo ne sprovodi toplotu tako dobro kao metal, to je izolator, što znači da će, kada se zagrije u rerni, ostati toplije duže kada ga izvadite u poređenju sa metalom.
Ovo može imati rezultat besprijekorno pečene unutrašnjosti, ali prepečene spoljašnosti. Dakle, ako koristite staklo, smanjite temperaturu u rerni za 25 stepeni Celzijusa, piše The List.

Međutim, postoje prilike kada su staklene posude idealne, primjera radi, kada pečete pitu. Mogućnost da vidite strane onoga što pečete, prije nego što je gotovo, može biti od pomoći.

Staklo je također, bolje ako pečete bilo šta sa kiselinom, kao što je bobičasto voće i citrusi, jer neće reagirati na kiselinu na isti način kao metal.

Metalne posude su odličan izbor za kolače

Metalne posude puno brže sprovode toplotu i brže će se hladiti, a mogu podnijeti više temperature u poređenju sa staklenim.

Sa bržim zagrijavanjem metala, dobija se lijepa i hrskava ivica onoga što pečete, tako da su metalne posude odlične za kolače.