navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nikada ne biste pogodili

Stručnjaci proveli studiju koja je pokazala koje je najprljavije mjesto u kuhinji

Prema nedavno objavljenoj studiji, prljavština se može nalaziti i na manje vidljivim mjestima, a naučnici su provjeravali kuhinje u domovima 371 ispitanika kako bi otkrili koje je mjesto u njoj najprljavije.

Objavljeno: 24.02.2023. u 09:12
get url
text

U fokusu im je bila unakrsna kontaminacija, piše telegraph.co.uk.

Jedan od glavnih autora studije dr. Benjamin Chapman istakao je:

- Unakrsna kontaminacija može se odnositi, primjera radi, na patogene koji se nalaze u sirovom mesu ili plodovima mora, a koje rukama ili predmetima možemo prenijeti na drugo mjesto bez da smo toga svjesni. To je jedan od važnijih razloga razvoja bolesti vezanih u hranu, a puno se bakterija može tako prenesti, pa i salmonela i Escherichia coli. Simptomi bolesti mogu biti blagi, ali i opasni po život kod nekih ljudi - ističe mikrobiolog Anthony Wilson i dodaje kako se bilo ko može otrovati hranom, ali neki ljudi pripadaju rizičnoj grupi, a to su trudnice, mala djeca, starije osobe i osobe sa slabim imunološkim sistemom – naveo je Chapman.

Dodaje kako se mikroorganizmi ne mogu vidjeti okom, pa je vrlo teško znati gdje se u kuhinji nalaze. Tako je bilo prije rezultata ove studije. Što je ona otkrila?

- Površine na kojima smo tražili mikroorganizme su uključivale drške noževa, dasku za rezanje, tavu, krpice i spužve za pranje, kvake, podložak za prašak, police za začinima i poklopac kante za smeće - navodi voditelj studije profesor Donald Schaffner.

Zaključak studije je sve iznenadio – mjesto na kojem se nalazi najviše prljavštine i bakterija su police sa začinima.

- Naime, 48 posto uzoraka je pokazalo da upravo tako dolazi do unakrsne kontaminacije, a te su posude imale povišene markere na mikroorganizme - dodaje Schaffner.

Ne samo da su upravo tegle sa začinima često razlog unakrsne kontaminacije, već se radi o mjestima koja su prljavija čak i od sudopera, noža i poklopca kante za smeće.

Pitate se - zašto?

- Čini se da ne razmišljamo puno o tome da je važno redovno prati i posude sa začinima, posebno nakon kuhanja kada rukama kojima smo dirali sirovo meso uzmemo začin. Do danas niko nije mislio da se radi o predmetima koji mogu biti odgovorni za prenošenje prljavštine i bakterija po cijeloj kuhinji. Ako stalno dirate spomenute posude i nakon toga stavite prste u usta, u organizam ste vjerovatno unijeli bakterije i prljavštine - navodi Schaffner te pojašnjava kako je teško tvrditi koliko opasne za naše zdravlje posude sa začine mogu biti.

- Jednom kad mikroorganizmi dođu do posuda sa začinom, polako će i umirati, ali sigurno je moguće da se ti organizmi mogu na njima pronaći ponekad i sedmicama kasnije – dodaje Schaffner.

Otkrio je i savjete.

- Svaki put kad dotaknete termički neobrađeno meso, ruke su vam "prljave", pa sve što naknadno dotaknete može biti kontaminirano njima, pa tako i posude sa začinima koje često dirate tokom kuhanja. Najbolji je savjet da što češće perete ruke prilikom obrade namirnica ili kuhanja – istakao je Schaffner.