Ljeto je idealno vrijeme za prirodno posvjetljivanje kose, a svijetle tonove najlakše će postići kosa sa žutim pigmentom, dok se za tamnije i crvenkaste tonove to ne preporučuje, kažu stručnjaci.

No djeluje li limunov sok zaista te koje su druge prirodne metode, odgovorili su za mbg.

Limunov sok

Odgovor je da - ali promjene u boji su vrlo suptilne, naglašavaju.  Pomiješajte svježe iscijeđeni limunov sok s toplom vodom u omjeru 1:1. Mješavinu nanesite na kosu, ostavite da djeluje 10-15 minuta i pustite da se kosa osuši na suncu. Sunce je vrlo važno zato što će pojačati djelovanje limuna.  S ispiranjem kose limunom treba biti oprezan zato što je može oslabiti i učiniti lomljivom, pa se preporučuje ovaj tretman koristiti najviše jednom u sedmici.

Cimet

Osim limuna u posvjetljivanju pomaže cimet. Dovoljno je tri kašičice cimeta pomiješati s četiri kašičice regeneratora i umasirati u vlasište. Nakon toga kosu treba zaštititi kapom za tuširanje i ostavite da djeluje četiri sata prije nego isperete. Cimet može kosu posvijetliti i do tri nijanse. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta sve dok ne postignete željenu boju.

Kamilica

Skuhajte jači čaj od kamilice i ostavite da se ohladi. Nakon toga kosu isperite čajem i nanesite regenerator koji se ne ispire, a u koji ste prethodno dodali nekoliko kašičica čaja. Pustite da se kosa osuši na suncu zato što zrake, baš kao i kod limuna, pojačavaju djelovanje kamilice. Kosa će tako lakše posvijetliti.

Med

Med sadrži nisku razinu hidrogen peroksida koji posvjetljuje kosu, pa možete pomiješati kašičicu meda sa šoljicom vode i ostaviti pola sata. Nakon toga u mješavinu dodajte šoljicu maslinovog ulja i nanesite na kosu te zaštitite kapom za tuširanje. Ostavite da djeluje sat i isperite mlakom vodom. Med neće previše posvijetliti kosu, pa ga možete kombinirati s limunom ili cimetom.