navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kako vi prakticirate

Stručnjaci otkrili je li bolje otvoriti ili zatvoriti prozore kad su nesnosne vrućine

Kada temperatura naraste, a vi nemate klimu, je li bolje širom otvoriti prozore ili ih držati zatvorene cijeli dan?  

Objavljeno: 26.06.2022. u 18:36
get url
text
text

Mišljenja su podijeljena. Neki kažu da je poželjno otvoriti prozore i pustiti što više zraka, dok drugi misle da ako se želite zaštititi od nesnosne vrućine, bolje je prozore zatvoriti. Na kraju krajeva, izbor ovisi uglavnom od ličnih preferencija, prenosi City Magazine.

Postavlja se pitanje je li štetno da prozori budu zatvoreni baš cijeli dan?

Istraživanja pokazuju da se kvalitet zraka, posebno u manjim prostorima (kućni ured, čak i u spavaćim sobama!) brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet zraka u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmjerenog nivoa CO2 značajno su premašile preporučene vrijednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75 posto veći. Loš kvalitet zraka ne utječe negativno samo na vaš san, već i dodatno narušava vaše opće zdravlje i blagostanje, radnu učinkovitost i koncentraciju.

Naučnici s Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dvije posljednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluke na različitim nivoima koncentracije ugljen dioksida. Analizom dobijenih rezultata istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog plina značajno usporava misaone procese.

Za referencu: nivo ugljen dioksida na otvorenom je oko 380 na miliona čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja) – u prenatrpanim uredima ili salama za sastanke nivo često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na miliona čestica, kažu naučnici. Naravno, ne smijemo zaboraviti da su u zraku prisutni i drugi zagađivači, a ni činjenicu da veća vlažnost zraka čini toplinu još neugodnijom, što također može otežati održavanje koncentracije.

Šta se najčešće preporučuje na vrućini?

Zbog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provjetreni čak i kada temperature narastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom cijelog dana poželjno je samo kada niko nije u kući. Ako pak provodite veći dio dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po pet minuta) čak i kada je vani jako toplo. Idealno je napraviti propuh i nakon toga odmah zatvoriti prozore kako biste se zaštitili od vrućine. Kada nas uhvati toplotni val, optimalno je provjetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tokom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti.