navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Njemački institut

Stručnjaci objasnili: Kako razlikovati COVID-19 od gripe i koja infekcija uzrokuje teže slučajeve

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripe i COVID-19 izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu.

Objavljeno: 27.10.2020. u 22:26
get url
text

Prema novom američkom istraživanju, i komplikacije su veće kod težeg oblika COVID-19, nego kod teže gripe.

Ono što sve zanima jeste - kako razlikovati simptome?

Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti.

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su kod oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za COVID-19, saopćili su iz njemačkog Instituta Robert Koch.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvještaju objavio da su najčešći znaci COVID-19 kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva te temperatura u 38 posto slučajeva.

Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No, laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu.

Prema tvrdnjama ljekara, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor,groznicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu.

Kad se upoređuju COVID-19 i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koch.

U prosjeku, oboljeli od COVID-19 zahtijevaju duže bolničko liječenje.

Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i tamo duže ostaju na liječenju. Na respiratoru, poređenja radi, završi 22 posto oboljelih od COVID-19 u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe.

Američki naučnici uporedili su stopu komplikacija kod 3.948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog COVID-19 i 5.453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe.

Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Unatoč tome, kod pacijenata s COVID-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i duži boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Uz sve to, kod oboljelih od COVID-19 primijećen je i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su bile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sistema, bubrega i jetre.

Američka studija, objavljena prošle sedmice u sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju COVID-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kad su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja.