navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Stručnjaci objasnili kako prepoznati da je kozmetičkom proizvodu istekao rok trajanja

Obraćate li pažnju na rok trajanja preparativnih i dekorativnih kozmetičkih proizvoda?

Objavljeno: 19.06.2022. u 19:53
get url
text

Neke potrošimo vrlo brzo, a neki nam toliko stoje na polici u kupatilu da postoji vjerovatnoća da im je istekao i rok trajanja.

Zbog različitih formula, aktivnih sastojaka, konzervansa, raznih oblika pakiranja, nije jednostavno dokučiti - je li proizvod i dalje učinkovit i siguran za upotrebu?

Stručnjaci su za Allure otkrili kako znati je li nekom proizvodu istekao rok trajanja, bez obzira na datum koji piše na ambalaži, odnosno je li i dalje siguran za korištenje?

Pojasnili su i zbog čega su neki proizvodi dugotrajniji od ostalih.

Pokvare li se čistači za lice brže od krema? Jesu li serumi dugotrajniji od pilinga?

Ispostavilo se da vrsta proizvoda najmanje utječe na to koliko brzo ili sporo rok trajanja istječe.

- Zaista nije važno radi li se o kremi ili serumu, nego su bitni faktori poput temperature, vremena, relativne vlažnosti i nekih drugih parametara iz okoliša - kaže kozmetički hemičar Vince Spinnato.

Dodaje da svjetlost, toplina, vlaga, plinovi i kontaminacija mikroorganizmima imaju utjecaj na dugovječnost proizvoda.

- Tako, primjera radi, proizvodi na bazi vode poput nekih seruma, krema i losiona, skloniji su kvarenju zbog lakšeg razmnožavanja bakterija, posebno ako često dolazimo u kontakt s proizvodom, odnosno stavljamo prst u teglu ili diramo pipetu - pojašnjava hemičar Jim Hammer.

To ne znači da je proizvodima na bazi ulja osigurana dugovječnost - oni mogu vremenom oksidirati i kod njih se događaju promjene boje i mirisa koje nisu povezane s bakterijama.

Kvalitetno pakiranje može pomoći da proizvod traje duže, a vrijeme počne "otkucavati" onda kad otpakirate proizvod.

Imaju li neki sastojci kraći rok trajanja od ostalih?

Stručnjaci pojašnjavaju kako prirodna ulja i maslaci mogu brže oksidirati i razviti promjene u mirisu i izgledu ako nisu formulirani s učinkovitim antioksidansom.

Međutim, nisu samo ulja i maslaci ti na koje morate obratiti posebnu pažnju. Prema Spinnatu, većina prirodno dobijenih, nesintetiziranih sastojaka, kao što su ekstrakti ili mješavine bobica i cvjetova, pokvarit će se ranije od sintetskih sastojaka.

Jaki konzervansi širokog spektra mogu pomoći prirodnim proizvodima da traju duže, ali ne zauvijek.

Većina proizvoda, tvrde stručnjaci, sadrži konzervanse kako bi duže bili svježi, ali i ti konzervansi vremenom gube učinkovitost.

Kako znati da je proizvodu istekao rok bez jasno označenog datuma?

Nemaju svi proizvodi za njegu kože jasno naznačeni rok trajanja. Zapravo, potreban je serijski kod koji identificira datum proizvodnje, a veliku ulogu igra i to koliko brzo otvorite proizvod nakon što je on napravljen.

- Većina je proizvoda testirana tako da se osigura da traje dvije do tri godine neotvorena, na polici - kažu stručnjaci, a tu simbol razdoblja nakon otvaranja može pomoći da odredite koliko proizvod već stoji.

Međutim, i suptilne promjene u boji, teksturi ili mirisu mogu biti dobar znak da je proizvodu istekao rok trajanja.

Je li sigurno koristiti proizvod nakon isteka roka?

Stručnjaci savjetuju bacanje proizvoda kojima je istekao rok trajanja, no dodaju da uvijek postoji mogućnost da je proizvod i dalje dobar za korištenje, nakon isteka datuma na pakiranju.

- Neki proizvodi mogu zapravo trajati duže te i dalje biti učinkoviti. Ali, čak i ako se čine da su učinkoviti i sigurni, moguće je da neće mirisati lijepo kao prije ili neće biti toliko ugodni za korištenje. Naravno, najvažnija je sigurnost jer se sastojci vremenom razgrađuju i hemikalije se mogu promijeniti, pa osobe s osjetljivom kožom mogu razviti alergiju - pojašnjava Spinnato.

Postoji jedan proizvod kojeg nikad ne biste trebali upotrijebiti nakon isteka roka. To je krema za sunčanje jer, osim što se sastojci kvare, formula postaje vodenasta i umanjuje se zaštita od sunčevih zraka.

Postoje li proizvodi koji se mogu neograničeno koristiti?

Spinnato tvrdi da, kada se neki sastojak doda proizvodu, vremenom će se razgraditi, i to najčešće u razdoblju od jedne do tri godine.

Međutim, postoje iznimke kao što su silikoni i sintetički mirisi koji mogu trajati 10 godina ili čak duže.

Kao primjer proizvoda koje možete zadržati u upotrebi, stručnjaci navode vazelin, a za sve ostalo, kažu, najbolje je baciti ako je promijenilo boju i teksturu ili ako jednostavno niste sigurni koliko dugo već stoji na polici.