navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Koristan vodič

Stigle su jagode: Saznajte koje kupovati, kako ih čuvati i kako najbolje pripremati

Osim lijepog izgleda i izuzetno primamljivog okusa, jagode, koje spadaju u grupu bobičastog voća, osiguravaju čitav spektar hranjivih tvari.

Objavljeno: 29.04.2021. u 14:03
get url
text

One su prije svega odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šoljicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom.

Ovo voće ističe se i sadržajem mangana, te kalija i folne kiseline.

Kao idealna protivteža siromaštvu kalorija jagode nude fenolne fitohemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu.

Ovi biljni spojevi osiguravaju snažnu antioksidativnu i protivpalnu zaštitu.

Dobro je poznato da sezona jagoda kod nas traje od maja do jula i da je tada pravo vrijeme za uživanje u svježim i sočnim jagodama.

No, čak i tada može postati pravi izazov kupiti najukusnije jagode.

Prvi korak u ovom zadatku je pregled jagoda: one moraju biti čvrste na dodir, bistre crvene boje te ne smiju biti oštećene niti sadržavati plijesan. Peteljka također treba biti blistave zelene boje i potpuno pričvršćena za jagodu. Jagode su zrele kada je cijeli plod jednomjerno crven.

Jednom kada su ubrane jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo potamniti i izgubiti kiselost.

Iz tog razloga nikada ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će kroz dan-dva biti bolje.

Kupujte ih već zrele i trošite što prije (unutar dva, tri dana čuvane u frižideru) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan.

Imajte na umu da su najboljeg okusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni.

Male jagode, s druge strane, mogu imati tvrdo "dno" puno sjemenki.

Miris nije pravi indikator zrelosti jagoda, ali istina je da su one jagode koje šire najintenzivniju aromu i najsvježije.

Ipak, po mirisu možete prepoznati jagode koje su počele dobijati plijesan po kiselom "štihu".

Ukoliko su jagode već pakirane u plastične posudice provjerite da jagode u posudici nisu prečvrsto pakirane jer će se time zgnječiti i brzo početi propadati.

Svakako provjerite jagode na dnu posudice kako se tamo ne bi "skrivale" zelene ili pljesnive jagode te da na samom pakiranju nema boje ili vlage.

I za kraj, kada kupite jagode pravac kući što prije.

Minimizirajte vrijeme koje će jagode provesti na suncu ili u ugrijanom automobilu jer će to ubrzati njihovo propadanje.

Iako ih mnogi najviše vole jesti svježe, od jagode možete pripremiti razne poslastice. Evo nekoliko prijedloga: 

Panna cotta s pireom od jagoda

 

Potrebni sastojci: 500 ml umućenog  slatkog vrhnja (30 posto masnoće), 2 kašike šećera, 1 kašika meda, 1 mahuna vanilije, korica jednog limuna, 200 ml jogurta (3.2 posto masnoće), 10 g želatina, 200 g jagode, 25 ml soka od limuna.

Postupak pripreme:

Želatin potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri.

U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada prokuha, kuhajte na laganoj vatri još pet minuta.

Sklonite s ringle, dodajte ocijeđeni želatin, pa miješajte dok se želatin ne rastopi. Dodajte jogurt, promiješajte, pa kremu izlijte u šest čaša ili manjih posudica.

Kratko hladite na sobnoj temperaturi a zatim još dva, tri sata u frižideru da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).

Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite viljuškom i ostavite 10 minuta, da puste sok.

Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (tri, četiri minute). Sklonite s ringle, usitnite štapnim mikserom i ohladite.

Na ohlađene panna cotte ravnomjerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.

Kolač sa sirom i jagodama 

 

Potrebni sastojci: 250 g pšeničnog brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 1 žumanac, 250 g svježeg kravljeg sira, 1 puding u prahu od vanilije, limunova korica jednog limuna,  4 jaja, 0,25 l vrhnja za šlag, 500 g jagoda, 1 crveni preljev za tortu.

Postupak pripreme:

Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, maslaca, šećera i žumanca. Zamotajte ga i stavite na dva sata u frižider.

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, pa njime obložite dno i zidove okruglog kalupa od 24 centimetra. Isbockajte tijesto viljuškom, pa pecite u rerni 10 minuta na drugoj prečki odozdo.

Pomiješajte sir sa šećerom, praškom za puding od vanilije, limunovom koricom i jajima. Čvrsto umutite vrhnje, pa ga dodajte smjesi.

Tijesto napunite mješavinom od sira i pecite sat. Pustite da se malo ohladi.

Jagode operite, ocijedite, prepolovite i poslažite na kolač.

Preljev pripremite prema uputama na omotu, pa njim prelijte jagode.

Torta s jagodama i bademima

 

Za biskvit je potrebno:75 g pšeničnog brašna, 10 g praška za pecivo, 50 g gustina, 3 jaja, 100 g šećera.

Krema: 700 g jagoda, 300 g jogurta (3.2 posto masnoće), 70 g badema oguljenih, 350 g vrhnja za šlag, 130 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 7.50 g želatina.

Postupak pripreme:

Razdvojite žumanca i bjelanca od tri jaja. Od bjelanaca napravite snijeg, a žumanca izmiksajte sa šećerom i dvije kašike vrele vode.

Brašnu dodajte gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanaca. Sve zajedno dodajte kremi od žumanaca i dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.

Jagode operite, očistite i ocijedite. Za ukrašavanje ostavite 24 komada sa strane.

Od jagoda napravite pire, pa ga izmiješajte sa 75 g šećera.

U jogurt dodajte 50 g šećera i vanilin šećer te sve zajedno promiješajte.

Razmutiti 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješajte u jogurt.

Preostali želatin razmutite u hladnoj vodi i polako dodajite pireu od jagoda.

Biskvit presijecite na dva dijela, oko prvog dijela stavite kalup za tortu, napunite ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napravite šare. Sve poklopite drugom korom i ostavite da se hladi četiri sata.

Skinite kalup za torte i premažite tortu smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera.

U tavi popržite bademe te njima ukrasiti rubove torte, a preostale jagode isijecite na kriške, pa njima ukrasite tortu. 

Pavlova

 

Potrebni sastojci: 5 bjelanaca, 200 g šećera, 1 kašika alkoholnog sirćeta, 1 kašičica gustina, 1 kašika ekstrakta vanilije.

Postupak pripreme: 

Zagrijte rernu na 140 stepeni Celzijusa.

Pjenasto izmiksajte bjelanac, a zatim postepeno dodajite šećer.

Krajevi kreme kad izvadite žicu za mućenje moraju biti glatki i sjajni, a šećer se ne smijete osjećati pod zubima.

Dodajte sirće, gustin i vaniliju, pa zatim drvenom kašikom lagano miješajte.

Pleh obložite papirom za pečenje, pa ga namastite, a smjesu formirajte u krug i ostavite neuredno, ali je možete i potpuno zagladiti ako želite.

Pecite 60 minuta, a zatim je ostavite još malo u rerni.

Izvadite nakon drugih 60 minuta.

Umutite šlag, pa ga rasporedite po torti zajedno sa svježim jagodama.