Javne zdravstvene službe savjetuju ljude da budu spremni ali ne i da paničare zbog pojave novog koronavirusa.

Evo šta smijete raditi, a šta ne kako biste se zaštitili:

Da - perite ruke najmanje 20 sekundi nekoliko puta dnevno. Koristite sapun i vodu te dezinfekcijska sredstva koja sadrže najmanje 60 posto alkohola: prije kuhanja, nakon korištenja toaleta, nakon čišćenja nosa, kašljanja ili kihanja.

Ne - dirajte oči, nos i usta rukama. Ako je neko u blizini vas bio u kontaktu sa virusom, možete dodirima lako prenijeti virus.

Da - naučite sve simptome koji su slični gripi: temperatura, kašalj, otežano disanje.

Ne - ne nosite maske osim ako ste bolesni. Maske štite druge od širenja virusa sa zaražene osobe, ali ako ste zdravi, ona neće pomoći.

Da - razmislite, možda bi trebalo izbjegavati javna mjesta ako ste stariji od 60 godina, imate zdravstvene probleme... Za sada se zna da su u rizičnoj grupi starije osobe, osobe koje imaju problema sa srcem, disajnim sistemom i dijabetesom.

Ne - nemojte putovati ako imate temperaturu. Ako se razbolite tokom putovanja, odmah obavijestite profesionalce. Kad dođete kući odmah se obratite ljekaru.

Ne - ne putujte u zemlje gdje vlada zaraza.

Ne - ne paničarite, jer ćete time izazvati više štete nego koristi.

Da - pripremite zalihe hrane u kući ako se neko od članova razboli i mora biti u izolaciji.

Šta raditi, a šta ne ako se ne osjećate dobro:

Da - potražite pomoć ako imate temperaturu, kašljete i teško dišete. U tom slučaju ne odlazite u najbližu ambulantu nego nazovite ljekara da vam objasni protokol.

Da - kašljite i kišite u ruku ili maramicu, ali naknadno maramicu odmah bacite te operite ruke.

Ne - ne družite se s prijateljima i ljubimcima ako sumnjate da imaju virus. Kako bi se zaštitili, ne spavajte blizu ljubimca ili bolesne osobe, jedite odvojeno i koristite odvojena kupatila.

Da - koristite masku na ispravan način kada ste u blizini ljudi.

Ne - uzimajte antibiotike. Oni djeluju samo na bakterije, a ne na viruse.