navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Velika motivacija

Šta se događa s tijelom nakon sedam, mjesec i godine dana od izbacivanja šećera iz ishrane?

Veliki broj ljudi voli slatko, a uprkos tome što znamo koliko štetno utječe na zdravlje, teško odustajemo od slatkiša.

Objavljeno: 10.06.2020. u 22:59
get url
text

No, velika motivacija može biti spoznaja koliko toga pozitivnog se dešava u našem tijelu nakon što šećer izbacimo iz ishrane. Tu ne mislimo na prirodne šećere koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama i koji su dobri za naše zdravlje.

Industrijski prerađeni i rafinirani šećeri velika su opasnost, a mogu se lako zamijeniti prirodnim zaslađivačima poput meda, stevije ili javorovog sirupa. Izbacivanjem šećera spriječit ćete veći dio štete koju on stvara, dok dugoročni učinci njegovog ne konzumiranja mogu biti impresivni.

Nakon što prestanete jesti šećer na samo sedam dana, u vašem tijelu dogodit će se jedna od dvije stvari. Ukoliko su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije. Šećer je ovisnost, a ovisnosti se ne možemo riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih sedam dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osjetiti žudnju za šećerom, tjeskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima. Te posljedice se obično smanjuju već nakon prve sedmice, ali zavisno od nivoa ovisnosti o šećeru, mogu potrajati dodatnu sedmicu ili dvije.

Ukoliko je, pak, vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebali biste se početi osjećati prilično dobro. Bit ćete manje spori, količina energije tokom dana bit će stabilnija, a popravit će se i vaše raspoloženje.

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umjesto toga pojačat će se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom. Ako izdržite cijelu godinu bez prerađenih šećera, poboljšat će vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcioniranje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerojatno izgubit ćete i kilograme.

Kada se vaš organizam očisti od vještačkih šećera, prestat ćete stalno osjećati glad, gubit ćete kilograme i vaša težina će se stabilizirati. Imat ćete i više energije, koža će vam biti zdravija i ljepša, jer šećer pogoršava akne i prištiće, a često ih i uzrokuje. Također, probava će vam postati redovna i, najvažnije, prestat ćete željeti šećer.

Da, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mjesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadit će vas koliko je zapravo slatka.