navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Donirao novac

Šta je Bill Gates zapravo rekao o epidemiji veoma zaraznog virusa prije nekoliko godina?

Billa Gatesa, osnivača Microsofta, teoretičari zavjera u posljednje vrijeme često su spominjali a u vezi s pandemijom koronavirusa.

Objavljeno: 17.03.2020. u 09:57
get url
text

Gatesa, kojeg često opisuju kao drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, optuživali su da želi dodatno zaraditi na pandemiji. 

On je kroz svoju fondaciju već donirao 100 miliona dolara borbi protiv širenja koronavirusa, ali je svjestan da to nije dovoljno. Smatra da će za borbu protiv pandemije biti potrebne milijarde dolara. 

Microsoft je nedavno objavio da njegov suosnivač Bill Gates odlazi iz upravnog odbora te velike informatičke kompanije kako bi više vremena posvetio humanitarnom radu.

Milijarder se prije više od deset godina povukao s vodećeg položaja u kompaniji i okrenuo fondaciji koja nosi njegovo i ime njegove supruge Melinde Gates.

Gates aktivno zagovara jeftinija cjepiva za najugroženije stanovništvo širom svijeta, učestvuje u različitim projektima koji bi trebali osigurati pitku vodu i bolje sanitarne uvjete za najsiromašnije, a često i donira novac naučnicima i istraživačima koji rade na razvoju novih lijekova i cjepiva.

- Najveći rizik od globalne katastrofe bit će veoma zarazni virus, a ne rat - kazao je Gates 2015. godine.

On je tada govorio da se mora više ulagati u borbu protiv epidemija zaraznih virusa. 

- Nismo spremni za narednu epidemiju - rekao je prije pet godina.