navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najradosniji praznik

Srbija: Tradicionalna sječa badnjaka uoči Božića

Da bi običaje koji su naslijedili od roditelja, baka i deka prenijeli na svoju djecu i unuke, mnoge Nišlije Badnji dan započinju odlaskom po badnjak u šumu gdje biraju najbolju granu koju će večeras unijeti u dom. Na brdu iznad sela Suvi Do, u blizini Niša, ekipa Anadolu Agency (AA) srela je na desetine ljudi i dece koji uz poštovanje tradicije pripremaju jedan od omiljenih praznika.

Objavljeno: 06.01.2023. u 11:39
get url
text

Uoči najradosnijeg Božića, svi dele dobro raspoloženje i jedni drugima čestitaju novogodišnje praznike.

- Kao i svake godine, tradicionalno dolazimo da siječemo badnjak sa djecom, porodično. Krećemo ujutru rano, djeca su ranoranioci i ovo im je omiljeni dio praznika. Išao je deda, otac, tako i ja sad sa sinovima i bratancem - govori Miodrag Đokić iz Niša.

Neki građani u sječu dolaze sa prijateljima.

Različiti običaji

- Dolazim sa društvom da ispoštujem tradicionalni srpski običaj. Jednostavno, to je i prilika da se okupimo, budemo tu svi zajedno. Mislim da je bitno da njegujemo taj duh zajedništva jer nas to ispunjava, čini sretnim i nekako nam daje podstrek za dalje, da budemo bolji, uspješniji i u ovu godinu krenemo zdraviji - govori Nikola Ljubisavljević iz Niša.

Svako siječe prema običajima naučenim od svoje porodice, a oni se razlikuju od kraja do kraja, pa i od sela do sela.

- Treba da se dođe ujutru rano prije svitanja. Prekrsti se tri puta, kaže se – dobro jutro, badnjače. Onda pristupimo činu sječenja. Trebalo bi da se to završi iz tri pokušaja. Badnjak se nosi kući da bismo ga potom, kasnije, popodne, palili u lokalnoj crkvi - priča Nikola.

Grana hrasta se može zapaliti i kod kuće. Hrast je važio za sveto drvo još kod Starih Slovena, tako da se može reći da se za Badnji dan vezuje mnogo paganskih običaja punih simbolike kojima je crkva vremenom dala značenje. Većina rituala povezuje se sa porodičnim kultom ognjišta, pa tako vatra badnjaka, naprimjer, simboliše toplinu porodice i vjere.

Skromno slavlje uz posnu trpezu

Praznik se, prema običaju, slavi skromno, uz posnu trpezu i pogaču česnicu sa novčićem. Na skromnost ove godine u božićnoj poslanici podsjetio je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

- Draga djeco duhovna, rođenje Hristovo je oduvijek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline. Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog praznika, ne dočekuje Bogomladenac, koji je predvječni Bog i dijete nas radi rođeno, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podsjeća na skromnu pećinu u kojoj je on, najsmireniji među smirenima, rođen, povijen i u najobičnije jasle položen i da se umjesto toga po ulicama i trgovima slavi na polupaganski način u polupijanoj atmosferi - naveo je patrijarh.

Pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar Božić slave 7. januara. Božić se praznuje kao dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Vjernici ovaj praznik slave u krugu porodice i on traje tri dana.