navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lijek iz prirode

Sok aloe vere čuva imunitet, čisti organizam, kožu čini ljepšom

Aloe vera popularna je ljekovita biljka čiji su blagotvorni učinci cijenjeni godinama unazad.

Objavljeno: 28.03.2023. u 21:10
get url
text

Sok koji se dobija iz lišća biljke može se konzumirati na više načina. Naročito je popularan kao krema, ali ako želite, sok možete piti i čist.

Dragocjeni sok iz svježe biljke cijedite sami (i biljka i samo listovi su sve više dostupni u organskim supermarketima) ili kupite gotov sok u trgovinama zdrave hrane.

Važno je osigurati da je tekstura 100 posto čista. To je jedini način da dobijete sve hranjive tvari od vitamina B, C, E do folne kiseline.

Sok biljke poboljšava mišiće

Hidratantni učinak soka aloe vere dobar je za opskrbu tijela s dovoljno tekućine nakon vježbanja i sprečavanje dehidracije. Ovom takozvanom rehidracijom sprečavate nakupljanje mliječne kiseline u mišićima, kako bi se mišići u potpunosti oporavili nakon vježbanja.

Podržava imunološki sistem

Aloe vera sadrži puno vitamina B12 koji ima veliku ulogu u odbrani od bakterija i virusa. Aloe vera sadrži i određene polisaharide koji djeluju antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Ako se redovno konzumira, sok može pomoći u zaštiti vašeg imunološkog sistema.

Detoksikacija tijela

Biljka aloe vera sadrži takozvane fitonutrijente. Oni pomažu tijelu da se očisti od svih toksina. Jetra, pluća, bubrezi, koža, limfa i crijeva najbolje funkcioniraju kada su pravilno hidrirani.

Podrška mršanju

Sok aloe vere poznat je i kao sredstvo za mršanje. Veliki broj antioksidansa sadržanih u njemu osigurava detoksikaciju tijela. Zbog toga se mnogi pri mršanju oslanjaju na djelovanje soka aloe vere koji čisti organizam iznutra te tako pospješuje metabolizam i može učinkovito razgraditi masnoće.

Djelovanje soka aloe vere čini osobu ljepšom

Primijenjena izvana, aloe vera može umiriti kožu i čak ubrzati proces zarastanja rana. Studije su također pokazale da sok aloe vere podupire proizvodnju kolagena. Hidratantni sok može pomoći u poboljšanju tena i smanjenju bubuljica ili upalnih bolesti poput psorijaze.