navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U Zagrebu i na Krku

Snima se hrvatski film o gay partizanima, u njemu glumi i Emir Hadžihafizbegović

Počelo je snimanje hrvatskog filma o gay partizanima, u kojem će ulogu ostvariti i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

Objavljeno: 06.01.2023. u 22:38
get url
text

Hrvatski audiovizualni centar za ovaj film je još 2017. godine izdvojio 3,7 miliona kuna (blizu milion KM), no on se tek nedavno počeo snimati u Zagrebu i na Krku. Trebao je biti završen još prije nekoliko godina i to pod nazivom "Moj privatni ratni zločinac", no ipak će se zvati "Atmosfera", piše Nacional.

Radnja filma se prema prvobitnoj ideji trebala događati tokom Domovinskog rata, a prema riječima Nacionalovih sagovornika upućenih u tematiku, trebala je uključivati dvojicu gay branitelja. No, od toga se u nekom trenutku očito odustalo pa je ista tematika, o gay vojnicima, "prebačena" u Drugi svjetski rat i film je dobio novi naziv "Atmosfera".

Film režira Ivona Juka, a producira ga njena sestra Anita Juka.

VEZANI TEKST - Emir Hadžihafizbegović snima film u Hrvatskoj, poslao poruku povodom Božića

Nacional piše da radnja filma govori o bivšim partizanima koji su gay, a 1957. godine u političkom obračunu neko tu činjenicu o njihovoj seksualnoj orijentaciji koristi protiv njih.

Ne zna se zasad mnogo o glumačkoj ekipi, samo je poznato da jednu od glavnih uloga ima Dado Ćosić, a u filmu igra i Emir Hadžihafizbegović.

Iako se navodi da će novi naziv filma biti "Atmosfera", Emir Hadžihafizbegović je nedavno podijelio fotografiju sa seta na Krku navodeći da se radi o filmu Ivone Juke, ali je napisao da će se film ipak zvati "Stranci u noći".