navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ponta Lopud Festival

Slavni oskarovac Coen na poziv Purivatre boravi u Dubrovniku: Sretan sam što ću...

Otvoreno je drugo izdanje Ponta Lopud Festivala. Glavni master, oskarovac Joel Coen kazao je da je "radoznao koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma, kao i da je sretan što će podijeliti svoje iskustvo s njima".

Objavljeno: 24.06.2022. u 15:57
get url
text

- Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti - kazao je Coen.

Inspiraciju za svoje filmove braća Coen nalaze u različitim izvorima poput filmova, književnosti i slikarstva. Govoreći o samom procesu stvaranja Joel je istakao: "Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizealno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi".

Upravo su masterclassovi najveća vrijednost Ponta Lopuda. To je i želja osnivača Festivala Tilde Grossel Bogdanović i Mirsada Purivatre, koji žele razvijati Lopud kao jedan potpuno novi festivalski projekt – kreativni hub bez takmičarskog dijela, koji će uvijek ostati prepoznatljiv kao takav.

Prikazan je i Coenov nagrađivani film "Fargo" pod vedrim nebom. 

Na Ponta Lopud Festival, koji traje od 22. do 27. juna došli su nagrađivani filmski umjetnici koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije: Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal, Philipe Bober, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Pawel Pawlikowski, Antonio Sanchez. Sudionici masterclassa su rediteljice i reditelji, glumice i glumci, snimateljice iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Prikazan je i film "Zemlja nomada", a na Ponta Lopud je stigla i glavna glumica ovog filma Frances McDormand. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je rediteljica Chloe Zhao dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh "Zemlje nomada" okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).