navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jeftino, a ukusno jelo

Slavni kuhar otkrio jednostavan trik za besprijekorno skuhanu tjesteninu

Volite tjesteninu, ali niste baš vješti u pripremi. Ne brinite, slavni kuhar Gordon Ramsay otkriva trik kako to uraditi.

Objavljeno: 10.10.2020. u 21:08
get url
text

Riječ je o seriji videa u kojima otkriva 100 osnovnih trikova koje svako treba znati kada uđe u kuhinju i odluči nešto pripremiti.

Iako je tjestenina veoma popularna svuda u svijetu, većina je priprema tako da u određenom periodu uzme komadić kako bi provjerili je li kuhana. No, slavni chef ima drugu metodu.

- Tjestenina je jeftino jelo koje uvijek morate imati u kuhinji, no lako ju je skuhati nedovoljno ili prekuhati. Evo kako je skuhati kako treba – kazao je na početku Ramsay.

Najprije je sipao vodu u veliki lonac kako bi "osigurao da tjestenina ima dovoljno mjesta da se ravnomjerno skuha" prije nego što je u vodu ubacio prstohvat soli i dolio dosta ulja kako se tjestenina ne bi slijepila.

Dodao je da moramo sačekati da voda prokuha jer ona miješa tjesteninu u vodi.

Ako kuhate dužu tjesteninu, poput špageta, Ramsey savjetuje da jedan kraj stavite u lonac, sačekate da omekša, pa potopite i drugi kraj kako bi se skuhao.

Uključite timer i namjestite ga na vrijeme koje piše na pakiranju tjestenine, a kad ono prođe provjerite jednim komadićem je li kuhano i to pod prstima.

- Pod prstima je čvrsto, a kuhano. Treba biti al dente, dakle ne pretvrdo, ne hrskavo, ali ne ni gnjecavo - pojasnio je kuhar.

Dodao je da tjesteninu tad trebate ocijediti, posoliti, pobiberiti i dodati kašiku maslinovog ulja te sve promiješati.

- Eto ga, savršena pasta al dente. Kuhana perfektno - kazao je Ramsay.