Informaciju o tome da se nalazi u Italiji potvrdili su i iz udruženja "Are you Syrious"

Sirijac G. W. koji je nestao u Hrvatskoj nakon što je preko društvenih mreža uputio dramatičan apel u kojem je tvrdio kako ga je hrvatska policija na području Plitvica na silu odvojila od kćerke, registriran je u Italiji do koje je navodno došao preko Slovenije i Austrije.

U razgovoru za RTL, 43-godišnji G. W. kazao da je u Italiju otišao kako bi potražio svoju kćerku. Kazao je kako je naišao na krijumčare koji su rekli da je njegova kćerka s iračkom porodicom otišla u Italiju te da su platili 2.000 eura da ih tamo odvedu. Tragom te informacije otišao je u Trst i Milan jer su mu ljudi koji su navnodno pomogli iračkoj porodici s kojom je bila njegova kćerka, rekli da su je tamo vidjeli.

- Umoran sam i želim se vratiti u Bosnu ili Hrvatsku da je potražim. Tamo je moja djevojčica. Zapravo ne želim natrag u Hrvatsku jer je tamo opasna policija. Želim se vratiti u Bosnu - rekao je Sirijac u telefonskom razgovoru za RTL.

Poslao je i fotografije na kojima se nalazi nestalom petogodišnjom djevojčicom Allsom, a koje dokazuju da djevojčica ipak postoji.

Informaciju o tome da se nalazi u Italiji za RTL su potvrdili i iz udruženja "Are you Syrious".

- Prema našim informacijama on se nalazi u Italiji jer je slijedio navodni trag kretanja svoje kćerke. Na Whatsappu je dostupan novinarima, volonterima i policiji. Ne može se govoriti da je nestao i pronađen u Italiji. Očekujemo da se utvrde okolnosti ovog slučaja i najbitnije je da se djevojčica nađe. Ukoliko se ona nalazi u Italiji očekujemo da će to policiji pomoći u pronalaženju djeteta - navode iz udruženja.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine ranije je saopćila da je 43-godišnji Sirijac G. W. 30. avgusta ove godine registriran u BiH te da je tada iskazao namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali s njim nije bila njegova 5-godišnja kćerka Allsa.

Četrdesettrogodišnjak je registriran i u Crnoj Gori, također bez djeteta. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ranije je potvrdio da raspolaže tim informacijama te da je policija odgovorno pristupila traženju eventualno nestale sirijske djevojčice, ali da prema formalnim i nekim neformalnim podacima ta djevojčica nije bila nigdje registrirana.