navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Rezultati istraživanja

Simptomi COVID-19 obično se pojavljuju ovim redoslijedom

Istraživanje sa Univerziteta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi COVID-19 često započinju određenim redoslijedom. Dok je kod gripe prvi simptom kašalj, kod korone je to temperatura.

Objavljeno: 18.12.2020. u 07:55
get url
text

Simptomi COVID-19 jako se preklapaju s nizom drugih uobičajenih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Međutim, novo istraživanje pokušalo je pomoći ljudima koji pokušavaju shvatiti je li njihov kašalj samo kašalj ili nešto gore.

Istraživanje Univerziteta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi COVID-19 često započinju određenim redoslijedom.

Ovo bi otkriće moglo pomoći da se osobe s koronom prije samoizoliraju i liječe, što bi moglo značajno poboljšati njihove ishode liječenja.

- Rezultate ovog istraživanja je važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe koja se podudara s infekcijama COVID-19 - rekao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine.

Naučnici su koristili kineske podatke

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope pojavnosti simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za više od 55.000 potvrđenih slučajeva COVID-19 u Kini. Također su promotrili podatke o gotovo 1100 slučajeva koje je između decembra i januara prikupila Kineska stručna grupa za medicinsko liječenje za COVID-19.

- Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da doktori mogu prije utvrditi ima li neko vjerovatno COVID-19 ili neku drugu bolest, što mu može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju - rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

Redoslijed simptoma kod COVID- 19

Prema rezultatima istraživanja, ovo je redoslijed simptoma koji pacijenti mogu iskusiti:

1. Temperatura
2. Kašalj i bolovi u mišićima
3. Mučnina ili povraćanje
4. Proljev

Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom prije razvijaju kašalj nego temperaturu. U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često naglo počinje s više simptoma, uključujući bolove u leđima, pothlađenost i suhi kašalj - rekao je dr. Robert Glatter.

Glatter je dodao da su rezultati studije potencijalno korisni "pri procjeni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju".