navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici utvrdili

Simptomi COVID-19 najčešće se javljaju istim redoslijedom: Ovaj detalj pomaže da razlikujete gripu od SARS-CoV-2

Istraživanje sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je da se simptomi COVID-19 često pojavljuju istim redoslijedom.

Objavljeno: 19.10.2020. u 09:14
get url
text

Ovo otkriće moglo bi pomoći zaraženim pacijentima da razlikuju koronavirus od gripe i prehlade, te da se na vrijeme izoluju i počnu sa liječenjem.

- Ovo je posebno važno da se zna kada se preklapaju ciklusi poput gripe, koja se javlja u istom trenutku kada traje epidemija COVID-19 - kaže Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine.

Istraživači su analizirali stopu učestalosti simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kod više od 55.000 zaraženih pacijenata u Kini.

U studiju su uvrstili i podatke koje su prikupili na 1.100 slučajeva, prikupljenih između decembra i januara, koje su zabilježili ljekari u kineskim covid jedinicama.

Je li redoslijed simptoma ključan

- Redoslijed simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da ljekari mogu ranije da utvrde da li neko ima koronavirus ili neku drugu bolest - istakao je Joseph Larsen koji je predvodio studiju.

Stručnjaci kažu da se simptomi COVID-19 često javljaju sljedećim redom:

- temperatura,
- kašalj i bolovi u mišićima,
- mučnina i povraćanje,
- proljev.

Prvi simptom koronavirusa - temperatura, ali...

Stručnjaci navode da je prvi simptom COVID-19 temperatura, a gripe - kašalj.

- Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom češće razvijaju kašalj prije temperature. U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer gripa često naglo počinje sa više simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suhim kašljem - kaže dr. Robert Glatter.

Iako je temperatura najčešće opisivan početni simptom koronavirusa, stvarnost je drugačija.

Prema riječima dr. Glattera, neki pacijenti prijavili su gubitak okusa ili mirisa bez ikakvog drugog simptoma, dok su neki osjetili i malaksalost, glavobolju ili vrtoglavicu.

- Takođe, vidio sam da neki pacijenti imaju samo bol u prsima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proliv nakon pojave temperature i kašlja također ukazuju na COVID-19 - pojašnjava Glatter.

Iako redoslijed simptoma može varirati od pacijenta do pacijenta, stručnjaci navode kako su sva saznanja o COVID-19 koristan vodič za pružanje zdravstvenih usluga, piše healthline.com.