navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Očuvanje okoliša

SFF pokreće inicijativu za energetsku odgovornost s ciljem osiguranja čišćeg grada

Sarajevo Film Festival ove godine pokreće novu inicijativu za energetsku odgovornost s ciljem osiguranja čišćeg grada za vrijeme Festivala. Tim povodom danas je direktor Porchea BH Senad Olovčić uručio "Zeleni ključ" direktoru Sarajevo Film Festivala Jovanu Marjanoviću, čime je označena i njihova saradnja.  

Objavljeno: 30.06.2022. u 15:18
get url
text

Zeleni ključ simbolizira ključeve za električna vozila (zelenu energiju), koja će od ove godine biti uključena u Festival.

- Veoma nas raduje predstojeća saradnja i inicijativa za energetsku odgovornost. Nova strategija uprave Sarajevo Film Festivala i prelazak na zelenu energiju potaknula nas je da podržimo ovaj najznačajniji kulturni događaj u našoj zemlji. Spriječit ćemo da između 20 i 25 tona CO2 tokom trajanja Sarajevo Film Festivala bude emitovano u zrak koji dišemo. Ponosni smo što doprinosimo dekarbonizaciji Sarajevo Film Festivala i boljoj kvaliteti zraka u našem gradu - naglasio je Senad Olovčić, direktor kompanije Porsche BH. 

- Sarajevo Film Festival je već prije pokrenuo ekološku inicijativu Green Festival, u okviru koje uvodi ekološke mjere s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na životnu sredinu i podizanja svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja. Ove godine, zahvaljujući našem novom partneru Porscheu, korištenjem električnih i hibridnih vozila, imat ćemo za 50 posto manje emitiranje CO2. To znači čišći zrak u našem gradu. Naš je cilj, nadamo se do sljedećeg Festivala, nulta stopa onečišćenja i čišći zrak za našu publiku i za sve nas.

Naravno, mi smo filmski festival, pa je planirano i niz programskih aktivnosti u cilju povećanja ekološke osviještenosti: panel diskusije u kojima filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom. Cilj Sarajevo Film Festivala je postati "net zero festival", uvođenjem eko mjera koje će motivisati i druge segmente industrije transporta na uvođenje eko mjera – avio prevoz, željeznice i dr. Radujemo se zajedničkom radu na unapređenju zaštite očuvanja okoliša - rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.