navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Divna stvorenja

Šest razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti mačku

Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi često imaju predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresiranim, pa čak i grubim sustanarima. Međutim, daleko je to od istine.

Objavljeno: 08.08.2020. u 18:55
get url
text

Ove čarobne krznene ljepotice mogu biti savršene ljubimice za svakoga, one koji puno rade pa nemaju vremena brinuti se puno o životinji do porodice s djecom. Na Međunarodni dan mačaka koji se obilježava 8. augusta donosimo šest razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti nabavati macu.

1. Prepoznaju kada je vlasnik tužan i tješe ga

Mačka pomoću svog sedmog čula može osjetiti kada je njen vlasnik tužan, tjeskoban, depresivan, kad ga je strah i slično. Tada reagira tako da pojača svoje komunikacijske signale, na primjer tako da se snažnije mazi o njega ili da glasno mijauče. Ta mačja reakcija djeluje utješno na vlasnika jer on zna da je neko primijetio da se ne osjeća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

2. Neće vam zamjeriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvijek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čovjeku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom, ona će to prepoznati pa će i sama pokazivati da se želi više maziti, sjediti s njim ili jednostavno biti u istoj prostoriji. Ako pak čovjeku nije potrebna tolika interakcija s ljubimicom, ona ga neće gnjaviti, nego će se bez "prigovaranja" povući u svoj kut sobe ili na ležaj te vlasniku neće to zamjeriti.

3. Uče dijete vrijednostima suosjećanja i blagosti

Većini pasa u naravi je da vole kad ih se "gnjavi" i lovi te podnose umjerenu grubost. Mačke s druge strane to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobjeći i zaustaviti interakciju s čovjekom. Na taj način dijete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtijevaju pažljivije, nježnije ophođenje, kao što su mace.

4. Ekspresno nauče pravilno obavljati nuždu

Jedna od velikih prednosti suživota s mačkom jest ta da je se ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s pijeskom i ona će vrlo brzo naučiti da je to mjesto na koje ide obavljati nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku koju ste našli napuštenu. Sve što vi morate napraviti jest redovito čistiti pijesak i stavljati svježi.

5. Čiste su ljubimice

Mačke su savršene ljubimice za "čistunce". Izrazito vole čistoću te se peru od glave do šape i do nekoliko puta na dan. Ovisno o vrsti mačke, potrebno ju je povremeno četkati.

6. Grijat će vas i tokom najoštrijih zima

Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate – i osjećat ćete se kao da ste u najudobnijem raju. Vole i spavati sa svojim vlasnikom i tako se međusobno grijati. Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može sniziti krvni pritisak i smanjiti stres, istog trena stisnut ćete se uz svoju mekanu krznenu ljepoticu.