Producenti dugo očekivane epizode Prijatelja u centru su optužbi za rasizam nakon što je postalo poznato da u novim epizodama nema nijednog crnog glumca.

Iako će povratak voljene serije okupiti svih šest glavnih zvijezda, popis gostujućih glumaca, koje je najavio emiter HBO, kritikovan je zbog nedostatka raznolikosti.

Gosti epizode koja se u SAD-u emitira 27. maja (17 godina nakon posljednje originalne serije) uključuju Malalu Yousafzai, pakistansku aktivisticu za žensko obrazovanje, i korejski pop bend BTS, ali nema crnih zvijezda.

Čak i originalni crni lik Prijatelja - Rossova djevojka dr. Charlie Wheeler, koju glumi Aisha Tyler - neće se pojaviti na ponovnom okupljanju.

Odluka je izazvala bijes na društvenim mrežama, a jedan obožavatelj napisao je: "Nakon što su nas uvjerili da u New Yorku za deset sezona nema crnaca ili smeđih ljudi, oni okupljaju 25 slavnih i nekako izbjegavaju pronaći jednog crnca."

Uključeni su i drugi komentari: "Okupljanje prijatelja! Toliko novih prijatelja! Niko od njih nije crnac" i "Prošlo je 17 godina, a vi još niste stekli nijednog crnog prijatelja?"

Ovo nisu prve optužbe za rasizam u Prijateljima. U knjizi "Prijatelji – Ona o seriji Friends", autorica Kelsey Miller piše da je pomoćnica scenarista Amaani Lyle zbog ponašanja scenarista serije bila i na sudu, piše Index.hr.