navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tezhib

Šejma Šaban se bavi starom osmanskom umjetnošću: Čovjek je stalno u potrazi za ljepotom

Šaban pojašnjava da spomenici ove umjetnosti u Turskoj sežu unazad čak do devetog stoljeća, a tezhib svoj vrhunac i procvat doživljava u 15. stoljeću u vrijeme Fatih Sultan Mehmeda i u 16. stoljeću u vrijeme Sultana Sulejmana

Objavljeno: 15.05.2019. u 21:46
get url
text

Šejma Šaban, supruga hafiza Burhana Šabana, majka jedanaestogodišnje Iman i petogodišnjeg Fatiha već pet godina sa svojom porodicom živi u Istanbulu.

Iako bi ovaj grad zasigurno mnogima bio dom iz snova, ipak je za Šejmu predstavljalo veliku promjenu u životu nakon preseljenja iz Sarajeva.

- Bilo mi je zaista neobično nakon života u Sarajevu, imala sam dobro organizovanu svakodnevnicu, roditelje na par minuta udaljenosti. U početku nisam znala ni turski, nisam se ni najbolje snalazila u ovom ogromnom gradu, ali sam bila odlučna da sve to savladam i poredam na svoje mjesto – priča za Faktor Šejma Šaban.

Vremenom je, kaže, Istanbul postao njen drugi dom.

- Ovdje sam već kao svoj na svome. Iako mi i dalje dio vremena provodimo u Sarajevu, pa u Skoplju kod suprugove porodice, naročito uz ramazan, koliko nam to dozvoljavaju školske obaveze naše djece – kaže Šaban.

Dok je živjela u Sarajevu Šejma se vrlo uspješno bavila izradom unikatnog nakita od gline, te joj je to nedostajalo kada se preselila u Istanbul. Tražila je neki drugi način kako bi ispoljila svoju kreativnost i odlučila je pokušati sa starom osmanskom umjetnošću po imenu tezhib.

{$galerijaFotografija}

- Sa teorijom o tezhibu sam se prvi put susrela na studiju Historije umjetnosti gdje me je posebno privlačilo izučavanje Islamske umjetnosti i arhitekture. Kurs sam upisala prije nepune četiri godine i od tada svake sedmice redovno idem u atelje gdje sa svojim kolegicama pod nadzorom naše profesorice učimo i pravimo nova djela – ističe Šaban.

Naziv potiče oa arapske riječi Zeheb što znači zlato koje se sa drugim bojama koristi u ukrašavanju ovih djela.

- Čovjek je tokom svog kratkog vijeka na ovom svijetu u neprestanoj potrazi za ljepotom i Lijepim, tako je i tezhib umjetnost koja teži ukrašavanju pisanih djela, kaligrafskih djela, Uzvišenog Kur'ana posebnom tehnikom – pojašnjava Šejma.

Šaban pojašnjava da spomenici ove umjetnosti u Turskoj sežu unazad čak do devetog stoljeća, a tezhib svoj vrhunac i procvat doživljava u 15. stoljeću u vrijeme Fatih Sultan Mehmeda i u 16. stoljeću u vrijeme Sultana Sulejmana.

- Naše nastojanje je da očuvamo ovu umjetnost u njenom izvornom obliku i produžimo joj vijek. Tako da prije samog dizajna djela, koji se odvija po određenim pravilima, prolazimo kroz proces pripreme materijala za rad kojeg se pridržavamo u njegovom izvornom obliku. Papir za klasična djela bojimo čajem ili kahvom, premazujemo ručno pripremljenim premazom od nišeste i biljnog želatina – navodi Šejma Šaban.

Ručno se, kaže, peglaju listići zlata kako bi ih preobrazili u pastu kojom se boje određeni dijelovi rada.

- Potom slijede dani, sedmice, a ponekad i mjeseci rada samo na jednom djelu ovisno o njegovoj veličini i komplikovanosti kreacije. Shodno tome, u Turskoj je ova umjetnost jako cijenjena i potrebno je jako mnogo vremena i truda kako biste bili priznati. Također, prvih par godina i truda kako biste bili priznati. Prvih nekoliko godina neophodan je i mentor koji će nadgledati vaše radove i voditi vas, a učenje i usavršavanje ne prestaje ni nakon mnogo godina bavljenja ovim poslom – kaže Šaban.

Bavljenje ovim, kaže, iziskuje puno strpljenja, a tezhib ju je tome upravo i naučio.

- Neizostavna je i podrška muža i djece, koja je za mene neprocjenjiva jer svoje ideje i napredak prvo dijelim sa njima, a ponos u njihovim očima mi daje vjetar u krila. Suprug je, pored poslovnog života i javna ličnost, tako da je bitno u ovoj ubrzanoj svakodnevnici imati odušak. Po tom pitanju se jako dobro razumijemo, jer je pored vjere, dobročinstva i porodice, moja hrana za dušu tezhib, a njegova su ilahije i kaside – kaže sagovornica.

U svom domu Šejma ima uređen radni kutak gdje se povlači kada ima vremena i slika. Kaže kako svi u kući znaju da je to njeno vrijeme kada puni baterije.

-Tezhib je na našim prostorima i dalje poprilično nepoznat pojam, tako da se trudim dijeliti svoje radove na društvenim mrežama kako bih približila ljudima o čemu se radi. Nadam se da ću u narednom periodu ako Bog da pripremiti izložbu gdje bi ljubitelji umjetnosti imali priliku da se pobliže upoznaju sa mojim radom. A želja mi je i organizovati radionice gdje bih zainteresovane podučavala osnovama i tehnikama tezhiba, kako bi jednog dana u pravom smislu rijeci zaživio i u Bosni – zaključuje Šejma Šaban.

 

 

Šejma Šaban, Tezhib
1 od 8
left-arrowright-arrow