navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Sedam jednostavnih trikovi koji će vam pomoći da snizite krvni pritisak

Jedna od tri odrasle osobe pati od povišenog krvnog pritiska koji će sasvim sigurno povećati šanse za infarkt, moždani udar ili bolesti bubrega.

Objavljeno: 22.09.2022. u 20:28
get url
text

Iako biste uvijek trebali konsultirati ljekara o tome kako sniziti krvni pritisak, postoje i jednostavni načini koji su naučno potvrđeni, ali i djeluju.

Evo kako možete utjecati na sniženje krvnog pritiska promjenom životnih navika:

Šetajte

Možda vam to ne zvuči kao velika stvar, ali sama šetnja po parku u trajanju od 30 minuta može sniziti rizik od visokog krvnog pritiska i depresije, a tako tvrde razne studije. Zašto je tako?

Boravak u prirodi nas motivira da se krećemo, što će sigurno poboljšati kardiovaskularno zdravlje, a uz to zelena pozadina i sunce koje se probija kroz drveće smanjit će posljedice stresa.

Preskočite popodnevni odmor

Osobe koje će 30 do 60 minuta odmarati poslijepodne imaju čak 19 posto veće šanse da će se kod njih razviti visoki krvni pritisak, navode stručnjaci.

Tokom sna u noći tijelo otpušta adrenalin koji će povisiti krvni pritisak. Popodnevni odmor će potaknuti drugi ciklus otpuštanja hormona što ne želite. Poenta je da se naspavate dobro tokom noći kako ne biste trebali spavati tokom dana.

Uključite u prehranu sir

Prema jednoj italijanskoj studiji, 30 osoba koje su patile od umjerene hipertenzije i koje su jele 30 grama parmezana u danu, nakon dva mjeseca imali su manji krvni pritisak za pet i šest jedinica, što govori da i sir može biti pomoć kod ovog stanja. Procesom fermentacije stvaraju se lanci aminokiselina koje mogu opustiti krvne žile, kažu istraživanja.

Parmezan možete naći u bilo kojoj prodavnici, pa je vrlo lako uključiti ga u prehranu.

Unosite više magnezija

Tvrdi se da ovaj mineral pomaže pri održavanju fleksibilnosti arterija, ali rezultati su kontroverzni. No, analiza iz 2016. godine, koja je proučavala 34 studije i koja je otkrila da odrasle osobe koje uzimaju oko 368 mg magnezija (u suplementu), tokom tri mjeseca je primijećeno da je došlo do snižavanja krvnog pritiska. Razgovarajte sa svojim ljekarom prije nego što započnete s korištenjem, a do tada ga možete unositi kroz namirnice, kao što su bademi ili sjemenke.

Smanjite unos krompira

Ako zamijenite jednu porciju krompira u danu s namirnicom bez škroba možete smanjiti rizik od hipertenzije i za sedam posto, prema pisanju studija. Krompir je bogat kalijem, koji je poznat po tome što može sniziti krvni pritisak, ali isto tako može utjecati na porast nivoa šećera u krvi što može voditi do dodatnih problema. Umjesto krompira možete koristiti brokulu.

Provjera na primarni aldosteronizam

Kod osoba koje imaju stanje poznato kao - aldosteronizam, doći će do povećane proizvodnje aldosterona, ključnog hormona koji balansira nivoe soli u tijelu, a ako se to dogodi može se javiti i povišen krvni pritisak. Primarni aldosteronizam povećava rizik od bolesti srca više od hipertenzije.

Slušajte klasičnu muziku

Za jednu nizozemsku studiju od sudionika, njih 120, traženo je da slušaju klasičnu muziku, poput Straussa i Mozarta, grupu Abba ili da u tišini sjede 25 minuta. Oni koji su slušali klasičnu muziku primijetili su da je došlo do snižavanja nivoa krvnog pritiska, dok slušanje muzike grupe Abba nije dalo nikakve rezultate.

Stručnjaci smatraju kako se može raditi o ritmu klasične muzike te manjku teksta, a to sve može umiriti mozak, piše parade.com.