Sve više ljudi ulaže u zdravlje kako bi živjeli što duže. Ono što je poznato je da redovna tjelesna aktivnost, makar i malim koracima, pridonosi dugovječnosti.

Utemeljitelj popularne filozofije plavih zona, dijelova svijeta u kojima žive najveće koncentracije stogodišnjaka, Dan Buettner smatra da nema bolje aktivnosti koja doprinosi dugovječnosti od hodanja.

Kako tvrdi, brzi hod može pružiti iste dobrobiti kao i trening maratonaca. Osim toga, hodati možete svaki dan, a tako aktivirate više od 100 mišića i poboljšavate kognitivne funkcije.
Ovo njegovo saznanje temelji se na istraživanjima koje je proveo u pet zemalja svijeta. Ondje je doznao da je redovno kretanje navika ukorijenjena u živote stanovnika plavih zona. Osim toga, na dugovječnost utječe i ono što jedemo, koliko se družimo, ali i vanjski faktori.

Kako pravilno hodati?

Držite leđa ravno, glavu visoko, pogled nekoliko metara ispred sebe, ramena opuštena i stopala paralelna. Ruke lagano savijte u laktovima i mičite ih u ritmu. Prvu spustite petu, a zatim ostatak stopala na tlo. Zategnite trbušne mišiće kako biste poduprli kičmu i zadržali pravilno držanje. Prilagodite brzinu disanja brzini hodanja.

Upamtite da se samo 10 minuta hodanja dnevno povezuje s dužim životom. Bolja je i bilo kakva aktivnost nego nikakva.

Izvor: Coolstyle