navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sačuvajte imunitet

Savjeti doktora: Ako imate upalu grla, dobro je da jedete ovu hranu

Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, a to uzrokuje bol, kaže dr. Nate Favini.

Objavljeno: 30.01.2023. u 09:24
get url
text

Nema puno toga što možete učiniti u vezi s virusnom infekcijom, osim prebroditi je i ostati hidrirani. Uz to, hrana koju jedete definitivno može ubrzati vaše ozdravljenje.

Pileća supa

Grlobolja je posljedica upale i dehidracije. Tekućine poput pileće supe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već so pomaže tijelu da zadrži tekućinu u tkivima. Isto vrijedi za gotovo svaku supu, a ako ste vegan i ne jedete meso, dobra je i ona od povrća.

Med

Med je poznat od davnina, i to s dobrim razlogom. Moderna nauka pokazala je kako je Manuka med posebno učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu. Samo nemojte pretjerivati s medom jer u većim dozama može spriječiti imunološki sistem da radi svoj posao, zbog sadržaja šećera.

Jogurt

Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija koje podržavaju imunološku funkciju. Također, po nekim istraživanjima postoji poveznica između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija te bolova u uhu. Osim toga, hladna i meka tekstura jogurta čine ga hranom koju je lako progutati kad vas boli grlo.

Jaja

Jaja su bogata mineralima poput cinka, željeza i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći vašem tijelu u odbrani od infekcije koja uzrokuje grlobolju.

Zobena kaša

Općenito, najbolja hrana kada imate upalu grla je ona meke teksture koja vam neće dodatno iritirati grlo. Dakle, da, zobene pahuljice definitivno ispunjavaju te uvjete. Zobena kaša bogata je magnezijem, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije tijela, a zatim oslobađa tijelo od otpada i infekcija.

Đumbir

U laboratorijskim eksperimentima je dokazano da đumbir ima analgetski učinak, odnosno smanjuje osjećaj boli. Također, ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Također se čini da inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija. 

U studiji objavljenoj u Nutrition Journalu, kombinacija đumbira i meda pokazala se vrlo učinkovitom. Također, mnoge upale grla prati postnazalno kapanje, koje može iritirati želudac i izazvati mučninu, a tu pomaže đumbir jer suzbija mučninu. 

Smoothie

Ovakvi napici su sjajan način da u nekoliko gutljaja ubacite dobre nutrijente u vrijednosti, recimo, cijele glavice salate. Držite se sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udio šećera i visok udio antioksidansa.

Također, u smoothie dodati vodu i naranču (ili mandarinu). To voće sadrži vlakna koja reguliraju inzulin i bogato je vitaminom C. Ljudima s upaljenim grlom zbog virusne infekcije često se preporučuje visoka doza vitamina C, do 3000 miligrama dnevno za jačanje imunološkog sistema i brži oporavak.

Sladoled

Čini se da je i sladoled dobra pomoć kod upale grla, barem tako tvrdi dr. Favini.

Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju grlobolje i čak može smanjiti upalu. Samo ne zaboravite pripaziti na unos šećera, prenosi womenshealthmag.com