navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzika i korona

Sarajevska kantautorica Ammara Mistrić: Shvatila sam da su zdravlje i porodica na prvom mjestu

Sarajevska kantautorica Ammara Mistrić u proteklom periodu je bila zaokupirana radom i pisanjem.

Objavljeno: 03.08.2020. u 07:57
get url
text

Kao produkt svega u nekoliko mjeseci je objavila dvije pjesme, najprije "Spoji riječi", a potom i "Između nas". Također, krajem juna je položila posljednji ispit na fakultetu i nekoliko koraka je dijeli od diplome i zvanja komunikologa.

U razgovoru za Faktor lijepa pjevačica je govorila o aktuelnoj pjesmi, periodu karantina i na koji način je ispunjavala svoje vrijeme tokom njegovog trajanja, predstavljanju hrvatskoj publici koje joj predstoji početkom sljedećeg mjeseca...

Vrijeme karantina na Vas je djelovalo kreativno pa je tako krajem juna predstavljena pjesma i spot "Između nas". Nakon nešto više od mjesec, kakve reakcije na singl stižu do Vas?

- Neću pretjerati ako kažem da su ljudi svojim komentarima nakon pjesme "Između nas" pozitivno reagovali. Shvatili su je onakvom kakva i jeste. Drugačija u modernom zvuku. Smatram da je vrlo bitno za izvođača da izađe iz svoje zone komfora i da svakom novom projektu pristupi na način na koji osjeća u datom trenutku. Zadovoljna sam kako je zaplovila. Ovo je druga pjesma koja je izašla u posljednja dva mjeseca. Nadam se da ću ovu ekspeditivnost zadržati i ubuduće, jer sam fakultet privela kraju. Sad je sve mnogo lakše.

Ko je osoba koja Ammari nedostaje u stihovima pjesme "Između nas"?

- Inspiraciju nalazim najčešće u okolini, situacijama koje se dešavaju oko mene. Budući da pjesma govori o nedostajanju, ostavila sam priliku da se svi pronađu u njoj i posvete je onome ko im nedostaje. Ljubavna je tematika ona koja je neiscrpna i najbliža meni i mom senzibilitetu.

Sa ovom autorskom pjesmom u septembru ćete se predstaviti hrvatskoj publici na CMC festivalu. Kako se pripremate za ovaj nastup i postoji li doza pozitivne treme?

- Ovo je moj prvi izlazak na hrvatsko tržište. Festival nije takmičarskog karaktera. Idealna prilika za afirmisane izvođače da predstave svoj rad, rekla bih. Postoji, naravno, doza pozitivne treme, ali mislim da će ona biti umnogome jača pri samom izlasku na scenu. Pripreme teku bez velike nervoze i to je najbitnije. Vrlo mi je važno da svoju zemlju predstavim na način na koji zaslužuje. Izazov je kojem sam pristupila draga srca.

Foto: Sanjin Hadžić

Režija spota je također Vaše djelo. Je li to prvi put da ste to radili i kakvo je za Vas to bilo iskustvo? Šta Vas je inspirisalo?

- Okarakterisala bih to više kao koncept spota. Ideja je bila da umjetnica koja se bavi body artom slika po mom licu kao na platnu. Maska je bila okosnica kroz cijeli videospot. Htjela sam taj body art jer na našim prostorima nisam vidjela da je to neko ranije uradio. Imam odgovornost prema onim ljudima koji vole moj rad da im uvijek donesem nešto novo. To držanje pažnje mi je jako bitno kroz cijeli vizual, a i kroz pjesmu, naravno. Slika prati ton i to je nešto što je najvažnije. U spotu se pojavljuje i bh. brend PlusMinusFashion u potpisu Ene Dujmović, kao i plesači iz grupe Fresh Generation. Akcenat uvijek stavljam na domaće i trudim se da naše brendove istaknem u spotu. Ne smijem da zaboravim producenta Arela Češljara s kojim sam vrlo brzo našla zajednički jezik po pitanju ove pjesme. Ovo je naša prva saradnja i sve je teklo fluidno. Radili smo zajedno na muzici, a on potpisuje aranžman. Naš poznati gitarista Emir Jugo je također bio dio projekta, svirao je gitare, dok je Meho Radović odsvirao saksofon u pjesmi.

S obzirom na cjelokupnu situaciju sa epidemijom u našoj zemlji, kada se nadate ponovnom druženju uživo sa publikom?

- Iskreno se nadam vrlo brzo. Kao i sve grane u BiH, tako i kulturni radnici, muzičari, glumci i umjetnici trpe. Nadam se da će svirke, predstave, koncerti i kulturna dešavanja uopće u gradu, a i šire, vrlo brzo početi. Mnogo sam poželjela publiku i ljude, radujem se i brojim dane do susreta.

Šta Vam je najviše nedostajalo u periodu izolacije, a šta ste naučili i shvatili o sebi i svijetu?

- Neko sam ko po prirodi voli prostor u kojem boravi i nema problem (osim svirke i susreta s publikom) sa izolacijom. Svirala sam klavir, stvarala nove pjesme i razvijale su se ideje. U periodu karantina stupila sam u kontakt s nekim novim ljudima, ostvarila nove saradnje i bila sam kreativna. Bend mi je najviše nedostajao, a to traje i sada, svirke i najbliži. Shvatila sam da su zdravlje i porodica na prvom mjestu. Mada, znala sam to i ranije, samo mi se ovaj put potvrdilo.