Jeste li čuli za špageti tikvu? Riječ je o srednje velikoj tikvi iz porodice Cucurbitaceae koja ima teksturu špageta kada se ispeče u peći. Boja joj varira od žutih nijansi do izražajne narandžaste.

Ne samo da ova tikva ima teksturu špageta, već ima vrlo nježnu aromu i okus. Upravo zato predstavlja izvrsnu alternativu za tjesteninu koja se može spariti s različitim umacima – od zelenog pesta do bolonjeza s mljevenim mesom.

Za razliku od 100 grama kuhane klasične tjestenine koja ima oko 130 kalorija, ista količina špageti tikve ima svega tridesetak. Ne čudi što se ova namirnica preporučuje osobama koje su na dijeti ili paze šta jedu.

Kako pripremiti špageti tikvu?
Sastojci:

1 špageti tikva

malo maslinovog ulja
sol i papar po želji

Priprema:

1. Zagrijte peć na 200 stupeni.

2. Prepolovite tikvu popola.

3. Kašikom odstranite košpice iz sredine ploda.

4. Maslinovim uljem pokapajte unutrašnjost očišćene tikve. Posolite i popaprite po želji.
5. Stavite polovice tikve na lim za pečenje okrenute korom prema gore. Ispikajte viljuškom koru i stavite da se peče oko 30 do 40 minuta, odnosno dok tikva ne omekša.

6. Pustite da se malo ohladi, pa viljuškom postružite unutrašnjost tikve. Dobit ćete vlaknaste pečene niti koje podsjećaju na špagete.

7. Pečenu špageti-tikvu prelijte s umakom po želji.