navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubav prema muzici

Sadeta Osmanović iz Lukavca jedina je žena u BiH koja svira saz

Kada sam tek počela svirati saz, bilo je dosta predrasuda. To je isključivo muški instrument i ljudima je bilo čudno kada vide mene sa sazom, kaže 65-godišnja Lukavčanka

Objavljeno: 08.11.2019. u 08:35
get url
text
Sadeta Osmanović
Sadeta Osmanović

Sadeta Osmanović (65) iz Lukavca već tri i pol decenije svira saz i jedina je žena u Bosni i Hercegovini koja aktivno svira ovaj žičani instrument. Svoj novi album, ali i 35 godina sviranja saza, ova penzionerka iz Lukavca obilježit će prigodnim koncertom u petak od 19 sati u Art kući svedaha.

- Ovo će biti još jedna prilika da predstavim Sarajlijama svoj rad. Moj prvi susret sa sazom bio je prije 35 godina. Mom rahmetli mužu Ismetu, koji je svirao gitaru, došao je poznanik sa sazom da mu naštima žice. Zaljubila sam se u ovaj instrument na prvi pogled, i muž mi ga je odmah odlučio kupiti. Na tom istom instrumentu sviram sve ove godine - kaže na početku razgovora za Faktor Sadeta Osmanović koja dodaje da je penziju zaradila kao uposlenica Centra za socijalni rad u Lukavcu.

Muž joj je, kako kaže, bio velika podrška u muzičkom dijelu karijere, kao i sinovi Fikret i Nermin, koji su također nastavili porodičnu tradiciju i bave se prvom umjetnošću.

- Muzika je nama u krvi. Sinovi sa dosta uspjeha sviraju gitare i imaju svoje bendove. Jedan je u Americi, a drugi u Bosni. Pored gitara zanimali su ih i duvački instrumenti. Ipak, kada sam tek počela svirati saz, bilo je dosta predrasuda. To je isključivo muški instrument i ljudima je bilo čudno kada vide mene sa sazom. Komšiluk se vremenom navikao na mene i saz, tako da se već godinama lijepo veselimo i družimo. Saz me je decenijama vodio kroz život ispunjen ljubavlju - pojašnjava Sadeta.

Tokom svih ovih decenija sviranja nastupala je u zemljama regije, u inostranstvu, pa čak i u dalekoj Americi. Učestvovala je na brojnim kulturnim manifestacijama, ali i svirala pred visokim delegacijama.

- Pokušavam da na pravi način promoviram našu kulturu i sevdalinku. Sve sama finansiram i ne očekujem nikakvu podršku države. Za njegovanje i čuvanje sevdalinke dobila sam i brojna priznanja. Želja mi je da ljubav prema sazu prenesem na mlađe. Unuka Lena pokazuje ljubav prema ovom instrumentu i nadam se da će krenuti mojim stopama i nastaviti porodičnu tradiciju – zaključuje na kraju razgovora Osmanović.