navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje

Roditelji se starom ritmu spavanja ne vrate sve do djetetove šeste godine

Ako ste do trudnoće spavali devet, deset ili više sati u danu, kad postanete roditelji na to možete zaboraviti barem šest godina.

Objavljeno: 18.01.2021. u 21:59
get url
text

Naime, istraživanje koje su proveli istraživači sa univerziteta McGill došlo je do otkrića da je toliko potrebno da se ritam spavanja vrati na staro nakon što dobijete bebu.

Također, uočeno je da majke noću spavaju manje od očeva, bilo da umiruju dijete ili doje.

Ispitivanje je provedeno među 111 roditelja. Pokazalo se da majke koje imaju jedno dijete bolje spavaju od onih koje su rodile drugo ili treće dijete. Majke s jednim djetetom su rjeđe prijavljivale prekide sna u odnosu na one koje imaju više djece. Međutim, ukupna količina sna nije se razlikovala ovisno o broju djece.

S druge strane, očevi spavaju jednako, bez obzira na to imaju li jedno, dvoje ili troje djece.

Do poremećaja spavanja roditelja često dolazi jer dojenčad spava u kraćim razdobljima, od tri do četiri sata, ali neke bebe već sa šest mjeseci mogu prespavati cijelu noć u komadu.

- Ako je briga o djetetu jednostrana i ako se ne dogovara, može doći do napetosti između partnera - kazala je doktorica Marie-Hélène Pennestri, autorica studije.

Ističe da je većina očeva obuhvaćenih istraživanjem radila pa bi to mogla posljedica veće količine sna koju su prijavljivali.

- Parovi su možda odlučili da će se majke, umjesto očeva, buditi tokom noći kako bi se brinule za dojenčad. Osim toga, moguće je da su se majke dvoje, troje ili više djece češće noću budile jer su, uz brigu o novorođenčadi, brinule i o starijoj djeci - pojasnila je.

Studija je objavljena u magazinu Journal of Sleep Research.