Svako godišnje doba svoj tiramisu ima. Iza svakog vrhunskog tiramisua stoji vrhunska kafa jer je ova italijanska slastica specifična baš po tom okusu, a zimski tiramisu “osvježite“ narandžama.

SASTOJCI ZA ZIMSKI TIRAMISU:

1 šoljica kafe
4 jaja
110 g šećera
500 g sira mascarpone
1 žlica narandžine korice
sok 1 narandže
1 kašika ekstrakta vanilije
200 ml vrhnja za šlag
4 kašike amaretta
2 žlice ruma
piškote (20 kom)
panettone (3 šnite)
kakao prah

PRIPREMA:

1. Svaki vrhunski tiramisu počinje s vrhunskom kafom pa prvo skuhajte kafu.

2. Jajima dodajte 100 grama šećera pa ih umutite dok ne dobijete glatku svjetložutu kremu. Dodajte joj ekstrakt vanilije, mascarpone, narandžinu koru i dvije kašike amaretta te sve sjedinite mikserom.

3. Umutite vrhnje s tri kašike šećera u šlag pa u njega dodajte kremu od jaja i mascarponea. Nježno ih sjedinite kako bi krema ostala pjenasta i prozračna.

4. U kafu dodajte kašiku ruma i dvije kašike amaretta. Iscijedite narandžu i u njen sok dodajte kašiku ruma.

5. Vaš tiramisu spreman je za nastajanje. Odlučite li se za posluživanje u čašama, ništa ne može poći po zlu. Dodajte komadiće piškote na dno čaše i zalijte ih s dvije do tri kašike aromatizirane kafe, na njih stavite kremu, pa na kremu komadiće panettone. Panettone zalijte narandžinim sokom i rumom pa dodajte još jedan sloj kreme na koju poslažete komadiće piškote s natopljenom kafom i završite kremom. Završni sloj oblikujte poput vrha neke snježne planine te ga pospite kakao prahom.