navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Recept za "najbržu tortu na svijetu" za dane kada nemate puno vremena

"Ludilo od torte", tako opisuju tortu od plazme i maka, a ovaj famozni desert opisuje se i kao najbrža torta na svijetu.

Objavljeno: 05.06.2023. u 08:24
get url
text

Plazma-mak torta sjajna je ideja kada vam treba nešto brzinski slatko, bez da uprljate puno suđa, pa čak ni mikser.

Idealna je i za onda kada nemate vremena za pravljenje kompliciranijih deserata ili ako jednostavno ne volite komplicirane torte s puno kora i kuhanih fila.

Plazma-mak torta - sastojci:

Fil:

200 g mljevenog maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 kašike griza
600 ml mlijeka
150 g maslaca
350 g mljevene plazme

Ganaš:

150 g mliječne ili bijele čokolade
70 ml slatkog vrhnja
 
*ako se koristi crna čokolada, onda je odnos čokolade i slatkog vrhnja isti.

Plazma-mak torta - priprema:

Stavite u mali lončić mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko za izradu fila. Miješajte povremeno i kada se smjesa zgusne (nakon 10-ak minuta), dodajte maslac u vruću smjesu i miješajte dok se ne rastopi.

Dodajte zatim u smjesu mljevenu plazmu te je također umiješajte. Utapkajte dobivenu smjesu u kalup promjera 22 centimetra te odložite u frižider.
Za ganaš u mali lončić stavite čokoladu i slatko vrhnje, miješajte i držite na vatri dok se ne sjedini. Ovaj korak može se odraditi i u mikrovalnoj. Gotov ganaš rasporedite preko torte, ukrasite po želji i ostavite u frižideru da se stisne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biserka Radovanovic (@slatki_biseri)