Veliki plus ove slastice je činjenica da se brzo priprema pa je veća vjerovatnost da ćete u užurbanoj svakodnevnici pronaći vrijeme za pravljenje ove torte.
A sad evo recepta:
SASTOJCI ZA HAVANA TORTU:
- 150 g prženih mljevenih lješnjaka
- 150 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
- 500 g mascarpone sira
- 500 ml vrhnja za šlag
- 70 g šećera u prahu
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 kašika ulja
PRIPREMA HAVANA TORTE:
1. Prvo sameljite pržene lješnjake i napolitanke te ih pomiješajte.
2. Čokoladu nasjeckajte i prelijte je uljem. Tako zajedno istopite u mikrovalnoj peći ili na pari.
3. U zdjelu dodajte mascarpone sir, vrhnje za šlag i šećer u prahu. Sastojke izmiješajte mikserom.
4. Možete započeti slaganje.
5. Na pladanj postavite obruč od 24 cm.
6. Mljevene lješnjake i napolitanke posipajte po dnu, zatim ih malo utisnite.
7. Dio kreme rasporedite po toj podlozi.
8. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.
9. Istopljenu čokoladu prošarajte pomoću fišeka za ukrašavanje.
10. Kremu rasporedite tako da je odgurujete, a ne da je povlačite.
11. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.
12. Prošarajte istopljenu čokoladu.
13. Rasporedite kremu.
14. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.
15. Prošarajte istopljenu čokoladu.
16. Rasporedite kremu.
17. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke, ali manje nego što ste to činili prilikom slaganja.
18. Prošarajte istopljenu čokoladu.
19. Kolač stavite u frižider da se stisne.